9 étkezési szokás, amivel 80 évig is élhetsz: orvosok válogatták össze tudományos alapon!
Évtizedeket nyerhetsz azzal, ha ezeket betartod.
Fogyassz rengeteg rostot!
A napi ajánlott rostmennyiség legalább 25-35 gramm, de ennél jóval kevesebbet fogyasztunk. Nem jó ötlet mellőzni őket: a rostok védenek a rák ellen, segíthetik a szív egészségét, és tesznek a vércukorszint stabilitásáért is.
Az American Journal of Clinical Nutrition oldalán megjelent tanulmányban a kutatók megállapították, hogy az ajánlotthoz képest minden további 10 gramm élelmi rost naponta 17%-kal csökkentette a koszorúér-betegség okozta halálozások kockázatát.
A rostoknak számos forrása van, ilyenek például a lencse, a málna, a zab, zabkorpa, bab, borsó, dió, ananász, alma, brokkoli, zeller vagy a csicseriborsó.
Táplálkozz omega-3-ban gazdagon
Egyes táplálkozási szakemberek úgy hívják: az öregedésgátló zsírsav. Az omega-3 segít a sejtek megfelelő működésében, csökkenti a koleszterinszintet, felveszi a harcot a gyulladásokkal, sőt csökkentheti a rák, a szívroham és a stroke kockázatát.
Ha nem gondolkodsz táplálékkiegészítőkben, akkor a lazac mellett például lenmagot, spenótot, kelkáposztát vagy diót fogyassz annak érdekében, hogy elegendő jusson belőle a szervezetedbe.
Ügyelj a színes ételekre
Jó, hát tudjuk, a gyümölcstortának is szép színe van, de a tudomány inkább arra gondol, hogy figyeljünk arra, maguk a zöldségek, gyümölcsök, amiket elfogyasztunk, minél színesebbek legyenek, mert ahány szín, annyiféle hasznos vitamin kerül majd a szervezetünkbe.
Építsd be a barna rizst az étkezéseidbe
A barna rizs jó rostforrás, és segíthet védelmet nyújtani a rák, a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség ellen. Emellett nagyszerű magnéziumforrás, amely a kalciummal együtt segíti az izmok működését, a csontok és a fogak egészségét – idősebb korban ez még fontosabbá válik.
A javarészt barna rizst fogyasztó, ázsiai vidéki gazdálkodóknál megfigyelték, hogy hosszabb ideig élnek, és alacsonyabb náluk a betegségek általános kockázata, mint a városlakóknál, akik többnyire fehér rizst esznek.
Használj extra szűz olívaolajat
Az olívaolaj a mediterrán étrend egyik legfontosabb eleme. Polifenolokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújthatnak bizonyos rákos megbetegedések, például az emlő- és vastagbélrák ellen.
Egy tanulmány azt is megállapította, hogy azoknál az idősebb embereknél, akik rendszeresen olívaolajat használtak főzéshez, 41 százalékkal alacsonyabb volt a stroke kockázata, mint azoknál a társaiknál, akik soha nem találkoztak vele.
A kapcsolódó kutatások azt mutatták, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, kevésbé valószínű, hogy szívbetegségben szenvednek.
Fogyassz elegendő vizet
Mindenhol halljuk: a víz fontos a test megtisztításában, segít a méreganyagoktól való megszabadulásban, a koncentrációban, a székrekedés megelőzésében, de ízületeink állapotára is jó hatással van. A hidratált állapot javítja a hangulatunkat, sőt segít a fogyásban is.
Kevesebb édesség!
Az édességek, így a cukorfogyasztás korlátozása csökkentheti egy rakás betegség kockázatát, beleértve a cukorbetegséget, a szívbetegséget és bizonyos rákos megbetegedéseket is.
Ha kevesebb cukrot eszel, jó eséllyel csökkented a napi kalóriabeviteledet is. Ez megakadályozza a súlygyarapodást, amiért idős korban hálás lesz a szervezeted.
A jó fehérjék szerepe
A test sejtjeinek napi regenerálódásra van szükségük, és a fehérjék is segítik ezt folyamatot.
Az egészséges táplálkozáshoz szükséges a megfelelő mennyiségű sovány fehérje (a napi kalóriamennyiségnek nagyjából 30 százaléka), különösen idősebb korban, amikor a sejtkárosodás egyre gyakoribb.
Hasznos fehérjeforrás lehet a sovány csirke- vagy pulykahús, a zöldborsó, a kinoa, a diófélék, a bab és a tofu.
Nem utolsó sorban: tanulj meg JÓL főzni
A saját ételeid elkészítésével nemcsak pénzt takarítasz meg, de az életed hosszára is hatással lehet.
Ha otthon főzöl, ellenőrizheted, hogy mi kerül bele az elkészített fogásokba, és az adagok méretét is te határozod meg, nem az étterem.
Mindez egészségesebb fogásokat eredményez, a neked tökéletes mennyiségben, ráadásul a saját ízlésed szerint elkészített, tartósítószer-mentes ételekkel.
Ha megtanulod legalább a kedvenceid egy-egy egészséges változatát összedobni, már sokat tettél azért, hogy idős korodban is fitt maradj.