A vörös dió jótékony hatásai: nem csak kiváló egészség-őr, de serkenti az agyat!
Emellett ÉPít és SZÉPít is. Minden, amit nem tudtál róla, miért érdemes akár termeszteni is!
Sokan csak egyfajta karácsonyi ételkülönlegességként ismerik, pedig ennél jóval többről van szó.
A vörös belű dió nem csak színében tér el a hagyományos diótól, hanem a belső tápanyagok tekintetében is.
A piros “hártyájú” dióról már a 18. századból is származnak feljegyzések, és a későbbi évszázadokban különféle módokon használták fel.
A vörös dió jóval magasabb fenoloid tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos dió.
Ennek nagyon erős és kedvező antioxidáns hatása van, vagyis végső soron az egész szervezetben lassítja az oxidációs folyamatokat, vagyis a testünk öregedésével.
Magyarán, fiatalon tart, és serkenti az agy vérellátását, ezáltal jobban tudsz gondolkodni, ha időnként elrágcsálsz egy-egy vörös belű diót.
A diók nem csak mutatósak, hanem ízük állítólag jóval lágyabb, krémesebb, mint a kaliforniaié illetve a barna héjú dióké.
Merthogy Kaliforniában is léteznek vörös héjú diófélék.
az egyik legszebb, legízletesebb hazai vörösbélű diófajta a Buzsáki Pirosbélű dió, amely 2018-ban bekerült a Somogy Megyei Értéktárba is.
Azt mondják, hogy az íze is különb a „normális” dióénál, nem keserű, lágy ízű.
Héja közepesen vastag, jól törhető, formája gömbölyű, a bél teljesen kitölti a héjat, bőtermő.
A fa május elején-közepén virágzik, szeptemberben, október elején érik. Nagy termetű, öntermékeny.
Miért is fontos, hogy az emberek, így te is gyakrabban diót fogyassz?
Nos, megfigyelések és klinikai vizsgálatok alapján valószínűsíthető volt, hogy a diófogyasztás pozitív hatással van a koszorúér-betegségre és a vele összefüggő koleszterinszintre.
Ennek talaján az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Ügynöksége (FDA) 2003-ban azt az állásfoglalást adta ki, hogy a legtöbb dióféle napi 43 g adagban, alacsony zsírtartalmú diéta részeként fogyasztva csökkentheti a szívbetegség kockázatát.