Összefüggés lehet a D-vitamin és a koronavírus között: elképesztő dologra jöttek rá a tudósok
Erről nagyon fontos, hogy mindenki tudjon.
Életeket lehet vele megmenteni, még mielőtt megtörténne a baj!
Egy friss kutatás szerint a napfény következtében a szervezetünkben termelődő vitaminnak köze lehet ahhoz, hogy milyen halálos valakire a koronavírus-fertőzés
– írja a Science Alert.
Az Erzsébet Királynő Kórházi Alapítvány és a Kelet-Angliai Egyetem közös kutatása összekötötte a szervezetben található D-vitamin mennyiségét az európai halálozási adatokkal.
A szakértők nyilvánosan elérhető adatok alapján megnézték, hogy 20 európai ország lakói milyen jellemző D-vitamin-mennyiséggel rendelkeznek, és ezt összevetették a koronavírus-fertőzésben elhunytak számával.
A statisztikai számítások szerint egyértelmű az eredmény: azokban az országokban, ahol
az emberek kevesebb D-vitaminhoz jutnak, több ember halt bele a fertőzésbe, mint azokban, ahol sok a D-vitamin a helyiek szervezetében.
A kutatók azt írják, hogy az a korcsoport, akik a legveszélyeztetettebbek a koronavírusra, egyben azok is, akiknek a leginkább szenvednek a D-vitamin hiánytól.
Az eredmények, bár nem szabad belőlük messze menő következtetéseket levonni (hiszen statisztikai egyezésről van csak szó), nem meglepők: korábban is kimutatták már, hogy a D-vitamin csökkentheti a szervezetben jelen lévő gyulladást, főleg a légzőszervekkel összefüggőt.
Így segíthet az influenza, az asztma vagy a tuberkulózis esetén is a gyógyulásban.
A kutatásból készült tanulmányt még nem látta független kutatókból álló csoport, így hivatalos tudományos szaklapban sem jelenhetett meg.
A jövő kutatásai azonban szintén elkezdhetnek foglalkozni a D-vitamin és az alacsonyabb halálozás kapcsolatával.
Forrás: 24.hu, ScienceAlert