CímlapsztorikTudomány

50 éven belül a Föld nagy részét letarolhatja a forróság – tudósok figyelmeztetik a világ vezetőit

Nagyon nagy a baj, egy friss tanulmány szerint a globális felmelegedés a legrosszabb forgatókönyv szerint halad majd előre.

Kritikus 50 év vár az emberiségre: a jelentés lényege, mely napvilágra került igencsak érdekes és vészjósló jövőt fest fel.

A tanulmány ugyanis a lehető legrosszabb jövőképek egyikével számol, és sajnos nem is alaptalanul.

Hirdetés

A Földön dúló, egyértelműen az emberi tevékenység által FELFOKOZOTT, de amúgy részben természetes felmelegedést jelentősen meggyorsította.

Azaz máskor is ment már végbe hasonló, de ienynire gyors ütemben még soha, és ez okozza a természetben megfigyelhető tömeges pusztulást és az éghajlati viszonyok egyre szélsőségesebbé válását.

Az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) még áprilisban tette közzé azokat az adatokat, amelyekből kiolvasható, mennyire volt meleg a 2019-es év a kontinensen.

Az eredmény annak fényében nem volt meglepő, hogy a saját bőrünkön is tapasztalhattuk: pokoli volt az elmúlt esztendő, soha nem mértek még ennél melegebbet Európában.

A kutatók 6000 évre visszamenőleg tanulmányozták azt, hogy az ember miként volt képes adaptálódni a különböző környezeti tényezőkhöz.

Ezek szerint a különböző mennyiségű csapadékhoz és a termőtalaj minőségéhez még képesek vagyunk alkalmazkodni, ám a hőmérsékleti kilengésekkel nem nagyon tudunk megbirkózni.

Az előrejelzések szerint a jelen tendenciákat figyelembe véve – amik ráadásul egyre romlanak a jövőben is – 50 évünk van hátra.

Vagyis 2050-2070 körül egy olyan globális forróság söpörhet végig a Föld nagy részén, ami százmilliók, vagy milliárdok halálát okozza majd hosszabb távon.

A Szaharára jellemző, 29 Celsius-fokos éves átlaghőmérséklet a bolygónk 20 százalékán lesz tapasztalható 2070-re.

Hirdetés

Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 3 milliárd ember fog szenvedni az extrém hőmérséklettől.

A hőmérséklet ilyen mértékű emelkedése a tudósok szerint drámaibb lesz, mint amit az elmúlt 6000 évben bármikor megtapasztalhatott az emberiség.

Egyvalami egészen biztos. 50 év még rengeteg idő, sokan közülünk meg sem fogjuk már ezt élni.

De hiába nem egyik pillanatról a másikra következik be a vész: igen is felelősséggel tartozunk az utódainknak, gyermekeinknek, unokáinknak azért, hogy mit hagyunk rájuk.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!