Címlapsztorik

Érkezik a válság: a nyugdíjasoknak és a családosoknak lesz a legnehezebb

Szakértők szólaltak meg, hogy mi várható a következő hónapokban és években.

Na ezt nem tesszük zsebre az tuti! a magyarok különösen megsínylik?!

A családoknak extra nehézséget jelenthet, hogy gyengült a forint és növekedett az áremelkedés üteme, így sokakat egyszerre érhet el a drágulás és az esetleges munkahely-megszűnés.

Hirdetés

Érdemi kormányzati támogatás hiányában, a tömeges munkanélküliség következtében egyfajta jövedelemhiány alakult ki, emiatt az eddig relatív biztonságban élő családok élete ellehetetlenülhet

– írja a Népszava.

A Policy Agenda számításai szerint

a bővülést felváltotta a recesszió, szinte valamennyi ágazat, így az exportunkban alapvető fontosságú ipar teljesítménye is zuhant.

A családoknak extra nehézséget jelenthet, hogy gyengült a forint és növekedett az áremelkedés üteme, így sokakat egyszerre érhet el a drágulás és az esetleges munkahely-megszűnés.

A lap által közölt KSH-adatok szerint a nemzetgazdaság “mutatványa” 2020 első félévében 6,1 százalékkal csökkent és a visszaesés még a Policy Agenda áprilisi „válság-prognózisában” elmondottaknál is kedvezőtlenebb helyzetet jelez, miközben az államháztartás hiánya jelentősen nő.

A nemzetgazdaságban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete az első öt hónapban 390 ezer forint volt, 8,8 százalékkal több mint egy éve.

A csökkenő foglalkoztatás miatti 2020-ban éves átlagban az átlagkereset 5 százalék körüli mértékben emelkedhet, de a reálkeresetek csupán 1-2 százalékkal nőhetnek.

Hogy mi várható hosszabb távon?

Hirdetés

Sokak szerint a második hullámtól, annak súlyosságától és gazdasági hatásaitól függ majd, de elnyúlhat a válság, sőt, súlyosbodhat.

Abban valamennyi közgazdász és szakértő egyetért abban, hogy az egész világra kiható válság mélyülése a valaha volt legnagyobb válság lehet a Föld történetében.

Ha így lesz, akkor sokkal súlyosabb következményei lehetnek, Magyarország amúgy is törékeny gazdasága megroppanhat, pénzügyi erőforrásai megcsappanhatnak…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!