A borongós idők vitaminbombája: emlékszel még rá, gyerekként sokan fogyasztottuk!
Feltölt energiával, csökkenti a gyulladásokat és daganatellenes hatása is ismert. Nem is voltunk olyan sűrűn azokban az időkben!
Na, tudod hogy mi ez?
Sokan egyébként a lusta emberek gyümölcsfájának is tartják. Mások a borongós idők vitaminbomájának, mivel valóban rengeteg tápanyagot, értékes enzimet és vitamint tartalmaz.
Nem ritkán 10 méter magasra is megnő az a fa, amin ez az apró, roppanós kis gyümölcs megterem.
Na, kitaláltad már?
Hát persze, hogy a naspolya!
Permetezni sem kell, mert magas csersav tartalma miatt nem támadja meg szinte semmi.
Nem fagy el, jól bírja a hideget. Szinte minden talajon megél.
A népi gyógyászat a fa kérgét vérzéscsillapításra, a magját vesekő elhajtásra használja.
A gyümölcs vastartalma miatt vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott. Ezen kívül még gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
C-, B-, vitamint tartalmaz, valamint E-vitamint és karotint.
Magas a vas, kalcium, kálium, magnézium, cink és mangán tartalma.
Sok rost, pektin is található benne, így könnyűszerrel készíthető belőle lekvár, zselé, parfé, és befőtt is.
Emellett még az alábbiak miatt sem érdemes lemondani a kóstolásáról:
Feltölt energiával.
Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma igazi vitalizálóvá teszi. Ha fáradtnak vagy erőtlennek érezzük magunkat, pár szem naspolya szinte csodát tehet, pillanatok alatt feltölti testünket energiával, javítja a szellemi teljesítőképességet. Sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek kifejezetten ajánlott.
Csökkenti a gyulladást.
Már az ókorban ismert volt a naspolya gyulladásellenes hatása igaz, akkoriban a növény levelét használták erre a célra. Mi ezzel inkább ne kísérletezzünk, viszont, ha felsőlégúti betegségekben szenvedünk, megfáztunk, hurutosan köhögünk vagy asztmások vagyunk, együnk minél többet a gyümölcsből, mert húsa és magja egyaránt nagyszerű gyulladáscsillapító.
Szabályozza az emésztést.
A benne lévő tanninoknak köszönhető, hogy az akut és a krónikus hasmenésre kifejezetten ajánlott a naspolya fogyasztása. Erre a célra, kivételesen, a kevésbé érett gyümölcsöket válasszák. Ugyan kicsit savanyúbbak, a hasmenést viszont sokkal gyorsabban megszüntethetik.
Méregtelenít.
Mivel bővelkedik rostokban, ha minden nap nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, hatékonyan megtámogatja a szervezetben lezajló méregtelenítő folyamatokat. A rostok megtisztítják a vastagbelet a káros lerakódásoktól, magukba szívják a méreganyagokat, ráadásul a magas koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak.
Daganatellenes hatás.
A naspolyában nagyobb mennyiségben fellelhető antioxidánsok, elsősorban vitaminok és polifenolok, kiváló ellenszerei a gyulladásokat, érbetegségeket és daganatokat okozó szabad gyököknek. Erősítik az immunrendszert, kemoterápia alatt védik az egészséges sejteket, gátolják az áttétek kialakulását.
Óvja a beleket és a bélflórát.
Ahogy már korábban szó volt róla, a naspolya rostjai támogatják a méregtelenítést, eltávolítják a mérgeket a bélrendszerből.
Ez a két tulajdonsága egyben a vastagbél egészségének megóvásához is hozzájárul, hiszen a mérgek jelenléte fokozza a gyulladások kockázatát. És ez nem minden: a naspolya gyakori fogyasztása a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez és visszaállításához is hozzájárul. A kiegyensúlyozott bélflóra erősíti az immunrendszert és javítja az emésztést.
Aranyér ellen.
A naspolya elősegíti a könnyű és rendszeres, erőlködés nélküli székletürítést, valamint csillapítja a gyulladásokat, így fogyasztása kiváló eszköz az aranyér megelőzéséhez, illetve – hosszabb távon – megszüntetéséhez, de legalábbis a kialakult panaszok enyhítéséhez.
Jót tesz a szívnek.
Szintén a rostokra, elsősorban a pektinre vezethető vissza, hogy a gyümölcs jelentősen csökkenti a vér LDL (rossz) koleszterin mennyiségét azzal, hogy akadályozza a felszívódását, és elősegíti a távozását a szervezetből.
A koleszterinszint beállításával csökken számos szív-, és érrendszeri megbetegedés, többek között az érszűkület, az agyvérzés és a stroke kialakulásának kockázata. A naspolyában lévő hatóanyagok, elsősorban a válium, kiváló ellenszere a magas vérnyomásnak.