Olajbogyó: olyan, mint a gyógyszer: mutatjuk miért érdemes fogyasztani!
Az olajbogyó olyan, mint egy gyógyszer, napi hét darabot kellene „szedni” belőle.
Ezt sokan nem tudják.
Pedig ha “be lenne tartva” ez a szabály, akkor alapvetően sokkal több egészséges ember járna közöttünk.
Az olívát az egészség bogyójának is nevezik, segít a szívnek, javítja az emésztést, szépíti a bőrt, és nőknek különösen ajánlott.
Változatos formában fogyaszthatjuk, adhatjuk salátákhoz, süthetünk belőle a pizza tetejére, főzve különböző raguknak és köreteknek is kiváló kiegészítője lehet.
Lassítja az öregedést
A benne lévő A-, E-, D- és K-vitaminnak köszönhetően erős antioxidáns, ezáltal megköti a szabad gyököket, védi a szemet, és regenerálja a sejteket.
Emellett epehajtó hatású, így segíti az emésztést, csökkenti a kőképződést.
Javítja a koncentrációs képességet
Az olívabogyóban lévő zsírok hozzájárulnak a jobb koncentrációhoz és a fókuszáláshoz. Vagyis sokkal jobbá teszi az agyi képességeket, úgy is mondhatnánk, hogy “beolajozza” az elméd fogaskerekeit.
Természetes vérnyomáscsökkentő
Képes csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet is. Ez különösen fontos napjaink társadalmában, ahol minden harmadik ember vérnyomás problémákkal küzd.
Gyulladáscsökkentő
Az olívabogyó tele van antioxidánsokkal, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Minél kevesebb gyulladás van a szervezetben, annál egészségesebbek leszünk, annál hamarabb gyógyulunk, és annál jobb lesz a közérzetünk.
Memória javító
A polifenoloknak köszönhetően javítja a memóriát, csökkenti a stresszt és a memóriával kapcsolatos betegségek kialakulásának kockázatát, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór.
Javítja a keringést, védi a szívet
Az E-vitamin megakadályozza a vérrögök képződését, a benne lévő vas pedig segíti a véráramlást.
A mediterrán étrendet követő népeknél megfigyelték, hogy lényegesen kevesebb a szív és érrendszeri betegségek előfordulása, és ez azért van, mert olajbogyóban dúsan étkeznek.