CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világ

Zöld tea és a rák? Megdöbbentő kapcsolatot tártak fel

Erre még a tudósok sem gondoltak, mindenkit megleptek az eredmények.

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány szerint a zöld tea egyik antioxidánsa segíthet a szervezet p53 nevű proteinszintjének növelésére.

Az EurekAlert! összefoglalója szerint a p53 fehérjét úgy is szokták hívni, hogy “a genom védelmezője”, és ezt annak a képességének köszönhet, hogy segít a DNA helyreállításában és rákos sejtek legyőzésében.

Hirdetés

A Renssealer Politechnikai Intézet kutatásai akár teljesen új irányt jelenthetnek a rákellenes harcban, hiszen a zöld tea antioxidánsa, a epigallocatechin gallate, vagyis EGCG, és a genom védelmezője, a p53 között eddig teljesen ismeretlen, közvetlen interakciót fedeztek fel.

A munkánk segít megérteni, hogyan ad lendületet az EGCG a p53 rákellenes tevékenységének, ez pedig ajtót nyit újféle, EGCG tartalmú gyógyszerek fejlesztéséhez

– mondta el Chunyu Wang, a kutatóintézet munkatársa.

A p53 többféleképpen segít felvenni a rákkal szemben a harcot, például megakadályozza a sejtek növekedését és aktiválja a DNS károsodásának helyreállítását.

Illetve ha ez nem lehetséges, elindítja az apoptózist, azaz a programozott sejthalált.

Az EGCG egy természetes antioxidáns, ami azt jelenti, hogy segít a majdnem folyamatosan jelentkező, oxigén-anyagycsere által okozott károk visszafordítására.

A zöld tea bővelkedik ebben az összetevőben, de étrendkiegészítőként is megvásárolható.

Wang kutatócsoportja megállapította, hogy az EGCG és a p53 közötti interakció során az antioxidáns segít megakadályozni a protein lebomlását.

Jellemzően, miután létrejönnek a p53 fehérjék, hamar elhasználódnak, ez pedig egy állandó alacsony szinten tartja a rák ellen segítséget nyújtó proteinszintet.

Hirdetés

A tanulmányt az Egyesült Államok Nemzet Egészségügyi Intézetének támogatásával publikálták.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!