Címlapsztorik

Kötelezővé tehetik az oltást, fordulhat a kocka? Akár a munkáltató is megkövetelheti majd?

Egyes szakértők a Covid-oltás kötelezővé tétele mellett voksolnak, egyesek szerint a munkáltatók idővel megkövetelhetik az oltásokat, hogy a dolgozókat ne veszélyeztessék a nem beoltottak.

Egyes szakértők a Covid-oltás kötelezővé tétele mellett voksolnak, a kormány az önkéntességet hangsúlyozza.

A Pulzus Kutató legfrissebb, a Napi.hu megbízásából készített közvéleménykutatása a lakosság teljes megosztottságát tükrözi.

Hirdetés

A felmérés eredménye szerint a válaszolók 38 százaléka állt ki az oltás kötelezővé tétele mellett, mondván, ez egy csapásra véget vetne a járványnak.

Ezzel szemben 41 százalék elutasította ezt, mivel szerintük emiatt még többen mondanának nemet a vakcinára

-számol be róla a Napi.hu.

A 4,3 millió oltottal még mindig messze leszünk a szakértők által kívánatosnak tartott 80-90 százalékos átoltottságtól, ami a nyájimmunitás feltétele lenne egy olyan fertőzőképességű variáns, mint a brit mutáns, terjedése mellett.

A Pulzus Kutatólegfrissebb, a Napi.hu megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei a társadalom teljes megosztottságát tükrözi: az ezerfős, felnőttekből álló reprezentatív mintában 38 százalékban álltak ki az oltás általános kötelezővé tétele mellett, mondván, ez egy csapásra véget vetne a járványnak.

Ezzel szemben 41 százalék azért utasította el a lépést, mert úgy véli, hogy emiatt még többen mondanának nemet a vakcinára.

Ha a kormány nem teszi kötelezővé az oltást, akkor olyan helyzetet kell teremtenie, ahol ténylegesen megmarad a választás lehetősége, és nem kerülnek nyomás alá az emberek.

A legkritikusabb területnek a munka világát tartotta.

Úgy vélte, teljesen egyértelművé kell tenni, hogy például megbetegedési veszély esetén kötelező-e a védőoltás, illetve a munkáltató elvárhatja-e a munkavállalójától, hogy be legyen oltva, ezt feltételül szabhatja-e egyes munkakörök betöltéséhez.

Hirdetés

Kérdés az is, hogy a munkáltató köteles lesz-e a saját költségére biztosítani a dolgozójának a védőoltást.

Ha bizonyos munkakörökben kötelező lesz, akkor azt beoltatlanok tényleg nem láthatják el, munkaviszonyt ugyanis nem kötelező létesíteni.

Ha valaki például adott munkakörhöz nem akarja letenni az előírt hivatali esküt, az sem perelhet, hiszen nem kötelező ott dolgoznia – hangsúlyozta a szakértő.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!