CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Vége a globális ökoszisztémák stabilitásának, haldoklik a Föld: figyelmeztetnek torkuk szakadtából a tudósok

A végítélet órája szerint “pillanatok” vannak hátra, mielőtt bedől a globális tápláléklánc, és a természet életfenntartó rendszerei…

Egy új tanulmány szerint a vegyi szennyezés túllépte az emberiségnek biztonságos határértéket, olyan globális ökoszisztémákat fenyeget, amelyektől az élet függ, ezért a tudósok a termelés és a károsanyag-kibocsátás korlátozására szólítottak fel.

A Földet átható kémiai szennyezés összessége ma már az emberiséget meghatározó globális ökoszisztémák stabilitását fenyegeti

Hirdetés

– idézte a tudósokat a tanulmányt ismertető The Guardian.

“1950 óta ötvenszeresére nőtt a vegyi anyagok termelése, és az előrejelzések szerint ez 2050-re ismét megháromszorozódik” – mondta el Patricia Villarrubia-Gómez, a Stockholm Resilience Centre (SRC) kutatóintézet doktorjelöltje és kutatási asszisztense.

Az elmúlt 10 ezer év stabilitása borulhat meg, és meg is fog – hangsúlyozták.

Torkuk szakadtából ordítanak a tudósok, több mint 15 ezren írtak alá korábban egy jelentést, ami szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberiségnek alig 2 éve lehet hátra, mire elkezd minden megbillenni, eltolódni az egyensúlytól.

Ez a folyamat végleg elindult.

A kémiai szennyezés az egész Földet fenyegeti azzal, hogy károsítja az életet biztosító biológiai és fizikai folyamatokat.

A növényvédő szerek például számos olyan rovart pusztítanak el, amelyeknek nem szánták a mérget, és amelyek alapvető fontosságúak minden ökoszisztémában, így a tiszta levegő, víz és élelmiszer biztosításában is.

Ma már ott tartunk, hogy a Földi életért felelős alapvető életfenntartó rendszerek indultak drámai hanyatlásnak.

“A műanyagok össztömege ma már meghaladja az összes élő emlős tömegét. Ez elég egyértelmű jele annak, hogy átléptünk egy határt”

Hirdetés

A kémiai szennyezés az ötödik olyan globális határ a kilenc közül, amelyet a tudósok szerint már átléptünk a Földön.

A továbbiak között szerepel a globális felmelegedés, természetes élőhelyek pusztulása, a fajok számának csökkenése, valamint a túlzott nitrogén- és foszforszennyezés.

Kilencből öt: “gratulálunk” az emberiség pusztításához…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!