CímlapsztorikÉrdekes világ

Müller Cecília hamarosan beszélni fog a gyerekeket támadó májgyulladás járványról?

Egyre több az esetszám világszerte, több tucat esetben májátültetésre volt szükség ami a legvégső, életmentő lehetőség, és már van egy haláleset.

Az eddig ismeretlen vírus már Romániában is felbukkant. F

elmerült a kérdés: a magyar kormány és az Operatív Törzs vajon mikor reagál, a WHO már kiadta a figyelmeztetést.

Hirdetés

Ez már egy előjárvány – figyelmeztetnek

Előjárványra figyeltek fel: gyermekeket támad a májgyulladást okozó vírus.

Világszerte egyre több az eset, és még mindig nem lehet tudni, hogy pontosan mi okozza, csak annyit, hogy feltehetően egy újfajta adenovírus, de még ez sem teljesen biztos.

Váratlanul több országban megugrott a 10 év alatti kisgyermekeknél a súlyos májgyulladást okozó adenovírus-fertőzések száma.

Az adenovírusok főleg légúti megbetegedéseket okoznak, legyengült immunrendszer esetén viszont megtámadják a májat is. Kiderült, hogy újabban egészséges gyerekekre is ilyen súlyos hatást gyakorolt.

Durván terjed a világban

Az Egyesült Államokban és több európai országban is emelkedik a kisgyermekek körében a súlyos májgyulladásos esetek száma

– írja a Reuters cikke alapján az Index.hu.

Január óta több mint 130 esetet azonosítottak, közülük a legtöbbet, 108 megbetegedést Nagy-Britanniából jelentették, de Hollandiában, Spanyolországban, Dániában és Izraelben is felfigyeltek a jelenségre.

Önmagában a 130 eset nem lenne riasztó, de hirtelen sűrűsödtek a – nagy többségében Nagy-Britanniában megjelenő – esetek. Egyelőre kérdéses, hogy járványt fog-e okozni a kórokozó, de mindenképp figyelemre méltó ennek az „előjárványnak” a megjelenése.

Ami még aggasztóbb: az esetek 10%-ában nagyon súlyos volt a lefolyás és májtranszplantációra került sor, amiről tudni kell hogy gyakorlatilag életmentő kezelés és egy egész életen át immunszupresszorokat kell szednie ezeknek a gyerekeknek.

Hirdetés

Müller Cecília visszatér?

Már vannak esetek az USA-ban, Nagy-Britanniában, Európa-szerte, de már Romániában is.

A WHO már kiemelt figyelemmel követi a májgyulladás vírusról szóló információkat és híreket.

Felmerült a kérdés: a magyar kormány és az Operatív Törzs vajon mikor reagál, a WHO már kiadta a figyelmeztetést.

Egyelőre nem tudni semmit az ügyben, de szinte biztosak lehetünk benne, hogyha valóban komolyabb járványhullám robban be, akkor a kormány lépéseket tehet az ügyben, hiszen itt gyerekek életéről van szó.

Ez esetben pedig az Operatív Törzs is visszatérhet Müller Cecíliával az élen.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!