GMO paradicsomot etetnének a magyarokkal? Rákellenesnek mondják, de rákkeltő lehet?
Az emberi DNS módosítására is lehetőséget nyújtó CRISPR eljárást használják… Ki mit gondol erről? Hosszú távon majd a fenekünkön nő ki a fejünk, vagy alaptalanok az aggodalmak?
Bevethetik a génszerkesztett paradicsomokat, szigorúan az egészségünk érdekében
Génszerkesztési eljárással nyúltak hozzá a paradicsomhoz az Egyesült Királyságban. Az eredmény tízből kilenc embernek jól jöhet – ennyien D-vitamin-hiányosak Magyarországon.
Vagyis előbb vagy utóbb, de itt is meg fog jelenni.
Sőt, ahogyan azt az elmúlt 2 ében láttuk, akár a közegészségügyi dolgokra, és a saját egészségünk érdekében rá is erőltethetik majd a társadalomra.
No, nem arról van szó, hogy kötelezővé tennék, de elképzelhető, hogy sokkal olcsóbb lesz, mert a hagyományos, bio, természetes társai, az ember pedig kénytelen lesz megvásárolni.
Rákellenesnek hirdetik, de épphogy rákot okozhat?
Csökkenti egyes daganatos megbetegedések, az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, erősíti a csontokat, fogakat és az izmoknak is jó.
Ezt a génszerkesztett paradicsomról állítják, ami valójában a D-vitamin miatt képes erre.
Az emberi DNS módosítására is lehetőséget nyújtó CRISPR eljárást használják, mellyel lehetőségük nyílik a paradicsom DNS-ét csak bizonyos pontokon, kedvük szerint szerkeszteni.
Az eljárásuk során blokkolnak egy olyan enzimet, amely koleszterinné alakítja a növényben felhalmozódó D-vitamint.
Sokakat azonban aggodalommal töltenek el az efféle gépszerkesztési technológiák. A GMO zöldségekkel kapcsolatban amúgy is számtalan alkalommal merült fel a rák kockázata, mivel egyes kutatások NEM ZÁRJÁK KI, hogy képes az emberi szervezeten belül is változásokat előidézni, főleg hosszabb távú fogyasztás esetén.
A valóság az, hogy nem lehet egyértelműn kijelenteni semmit.
Nem valószínű, hogy valóban rákkeltő lenne, vagy káros, pláne mértékkel fogyasztva. Hiszen a génmódosított változat magas D-vitamin tartalmának előnyei messze meghaladják a még mindig nem bizonyított kocázatokat.
Ugyanakkor az is igaz, hogy időről-időre rendre felmerül még komoly tudományos körökben is, hogy újra kellene vizsgálni a GMO zöldségek fogyasztásának hosszútávú következményeit.
Elárasztják a boltok polcait
Azt írják benne, hogy egy ilyen paradicsommal annyi D-vitamin vihető be a szervezetbe, mint két tojás vagy 28 dekányi tonhal elfogyasztásával.
Az eljárás kidolgozói szerint génszerkesztési eljárásuk paprikákkal és krumplikkal is működhet.
Vagyis további gmo zödlségekkel áraszthatják el majd a piacokat, boltokat.
Hogy mikortól, azt még pontosan nem tudni, de az EU minden bizonnyal zölt utat fog ennek adni.
Már csak azért is, mert nemrégiben a lisztkukac élelmiszerként való felhasználására is zöld utat adtak, vagyis előbb vagy utóbb, de megjelennek a tagországok polcain, így az európai emberek kénytelen-kelletlen rovarokat fognak enni.