A magok “királynője”: már Kr.e. 14. században is gyógyszerként használták
Már Kr.e. 500 körül megemlíti, mint tesit fájdalmak, hurut és a hasmenés gyógyszerként.
A te konyhádban is ott lehetne, vagy talán ott is van, csak nem tudsz róla!
Lenmag, mint ősi csodaszer
A len növény rostjáért és olajos magjáért termesztett, 30–80 cm magasra növő, egyéves, kék virágú, haszon-, és gyógynövény. Csak Közép-Európában termesztik.
A növény szára legtöbbször egyenesen áll, és csak a virágzatnál ágazik el, sárgásbarna olajos magjai toktermésben (lengubó) fejlődnek.
A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5–6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek. A len magját a jelen korban egyaránt használják ipari és gyógyászati célokra.
A legmag csodálatos hatóanyagokkal rendelkezik
Kifejezetten erős gyógyhatása alapjaiban változtatta meg az emberek életét a felfedezése óta.
A len magját (Lini semen) használják gyógyászati célokra. A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5–6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek. A lenmag nyálkaanyagot, zsíros olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmaz.
A lenmag 35% zsiradékot tartalmaz, aminek 72%-a esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen.
Ebből 58% nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban 9% van, a tökmagban 15%, és a dióban 5%.
Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban.
Építsd be az étrendedbe
Naponta már 1-2 evőkanál lenmag vagy lenmagolaj elegendő, hogy részesüljünk áldásos hatásaiban.
Próbáld ki a pirított lenmagot a salátában, levesben és szendvicsben is, a lenmag ugyanis egy kellemes, ropogós ízt ad hozzájuk.
Főzéshez nem ajánlott a használata, de turmixokhoz és salátaöntetekhez kiváló.