CímlapsztorikEgészségünk

A magok “királynője”: már Kr.e. 14. században is gyógyszerként használták

Már Kr.e. 500 körül megemlíti, mint tesit fájdalmak, hurut és a hasmenés gyógyszerként.

A te konyhádban is ott lehetne, vagy talán ott is van, csak nem tudsz róla!

Lenmag, mint ősi csodaszer

A len növény rostjáért és olajos magjáért termesztett, 30–80 cm magasra növő, egyéves, kék virágú, haszon-, és gyógynövény. Csak Közép-Európában termesztik.

Hirdetés

A növény szára legtöbbször egyenesen áll, és csak a virágzatnál ágazik el, sárgásbarna olajos magjai toktermésben (lengubó) fejlődnek.

A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5–6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek. A len magját a jelen korban egyaránt használják ipari és gyógyászati célokra.

A legmag csodálatos hatóanyagokkal rendelkezik

Kifejezetten erős gyógyhatása alapjaiban változtatta meg az emberek életét a felfedezése óta.

A len magját (Lini semen) használják gyógyászati célokra. A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5–6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek. A lenmag nyálkaanyagot, zsíros olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmaz.

A lenmag 35% zsiradékot tartalmaz, aminek 72%-a esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen.

Ebből 58% nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban 9% van, a tökmagban 15%, és a dióban 5%.

Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban.

Építsd be az étrendedbe

Naponta már 1-2 evőkanál lenmag vagy lenmagolaj elegendő, hogy részesüljünk áldásos hatásaiban.

Próbáld ki a pirított lenmagot a salátában, levesben és szendvicsben is, a lenmag ugyanis egy kellemes, ropogós ízt ad hozzájuk.

Hirdetés

Főzéshez nem ajánlott a használata, de turmixokhoz és salátaöntetekhez kiváló.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!