CímlapsztorikEgészségünk

Tudod, hogy mi ez? Egy üveg egészség, így készítsd el

Lássuk, hányan tudják, hogy mi ez?! Megdöbbentő és fontos egészségügyi hatásai vannak!

Igazi ínyencség, intenzív ízvilág. Magas a C és B vitamin tartalma.

A lilahagyma jótékony hatásai /vízhajtó, vércukorszint csökkentő hatás, megakadályozza a zsírsavak oxidációját.

Hirdetés

Mindemellett gátolja a gyulladások kialakulását/ mind érvényesülnek, ám a hagyma elveszíti jellegzetes, csípős ízét, ezért gyerekek is fogyaszthatják.

Fogyásban is segít

Egy közepes méretű hagymában 44 kalória található, és benne van a napi C-vitamin szükségletünk 20 százaléka.

Emellett található benne B6-vitamin, folsav, kálium, és mangán is. Ezen felül nagyon sok benne az antioxidáns, például a quercetin is, ami kiváló gyulladásgátló.

Az antioxidánsok a külső rétegekben koncentrálódnak.

Rákellenes hatása is van

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban jelent meg az a tanulmány, mely szerint azok, akik sok hagymát fogyasztanak, ritkábban betegszenek meg bizonyos rákfajtákban.

A sima vöröshagyma és a lilahagyma mellett a fokhagymának is lehet ilyen jellegű tulajdonsága.

Erősíti a csontokat

Egy tanulmány szerint a hagymafogyasztás a csontok egészségének is nagyon jót tesz.

Akik sok hagymát esznek, azoknak szilárdabbak, erősebben és ellenállóbbak a csontjai, és 20 százalékkal kisebb az esélyük a csonttörésekre.

Ezért könnyezünk tőle és ezt lehet tenni ellene

A hagyma nyers állapotban sokkal intenzívebben hat az érzékszerveinkre, mint azután, hogy megfőztük.

Hirdetés

Ennek az az oka, hogy különböző kénvegyületeket tartalmaz, illetve egy gyógyító hatású illóolajat is. E vegyületek egy része hő hatására lebomlik.

A nyers hagymalé irritáló és egyeseknek nehezen emészthető.

A könnyeinket a benne lévő allilszulfid nevű vegyület csalja elő.

Ez akkor képződik, amikor a hagymát fizikai sérülés éri, például elvágjuk.

A hagyma sejtjei ilyenkor kibocsátják a könnyezést előidéző anyagot.

Ha a hagymát fél órával a felvágás előtt hűtőbe tesszük, azzal csökkenthetjük az enzim aktivitását, s nem fog patakokban folyni a könnyünk.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!