Tudomány

60 millió földönkívüli fészket rejtett a tenger fenekén egy ismeretlen ökoszisztéma

Olyan földöntúlié világra találhattak rá, ami alapvetően írhatja újra az evolúciót is.

Ilyet a tudósok még soha nem láttak

Nemrég érkezett a hír, miszerint az antarktiszi Weddell-tengerben fedeztek fel egy eddig ismeretlen ökoszisztémát, amelyben 60 millió fészekből álló kolónia található.

A tanulmány szerzője egyenesen azt mondja, ilyet még soha nem látott.

Hirdetés

A lent, a mélyben felfedezett élőlények sorban, egymás melletti kis fészkeket hoztak létre.

A felfedezők közül többen megjegyezték, hogy a helyszín egy az egyben úgy nézett ki, mint az Alien filmekben a keltető mezők, ahol a tojások sorjáztak, bennük a gyilkos arctámadókkal.

A kolónia összesen 60 millió ilyen kis fészekből áll

– jelentették be a tudósok.

Ismeretlen fajok az óceánok mélyén

A hatalmas kolónia, egy szokatlan mélytengeri halnak, a Neopagetopsis ionah-nak ad otthont, melynek vére egy fagyálló fehérjét tartalmaz.

A kolóniát 2021 februárjában fedezte fel a Polarstern nevű német sarkkutató hajó, amely mintegy fél kilométeres mélységben vizsgálta a tengerfeneket.

Bár az expedíció az óceáni áramlatokra összpontosított, az igazi felfedezés az említett kolónia volt, amelyről csütörtökön a Current Biology című tudományos folyóiratban jelent meg egy tanulmány.

“Az óceánkutatásban eltöltött 15 év alatt még soha nem láttam ehhez hasonlót”

– mondta Autun Purser, a németországi Bremerhavenben működő Alfred Wegener Intézet kutatója, a jéghal-kolóniákról szóló tanulmány vezető szerzője.

Hirdetés

A kolónia 240 négyzetkilométer kiterjedésű

A kolónia több mint 240 négyzetkilométeren terül el, körülbelül 60 millió aktív fészek van benne, amelyek átlagosan 1735 ikrát tartalmaznak.

A kutatók megjegyzik, hogy bár az együttélés előnyt jelenthet a halaknak a partnerkeresésben, vannak hátrányai is. A kolónia gazdag táplálékforrás a ragadozók számára.

A területen kb. 2 ezer fóka él, amelyek valószínűleg jéghalat esznek.

A kutatók szerint ez egy világviszonylatban is egyedülálló ökoszisztéma.

Ki tudja, mi rejtőzhet még a mélyben

A legtöbb tudós egyetért abban, hogy teoretikusan a Föld óceánjainak mélyén valóban élhetnek úgyneveztt földönkívülinek látszó lények.

Ezek a lények ugyanis olyan mélyen élnek, annyira el vannak vágva a külvilágtól, hogy evolúciójuk teljesen más irányt vett, mint a többi élőlényé.

Több tíz, vagy akár 100 millió éven át érintetlenek voltak, ezért egyesek szerint fejlődésük hasonlíthat egy másik bolygón kifejlődő élethez.

Ha elutaznánk a Szaturnusz egyik befagyott óceánnal rendelkező holdjára élet után kutatni, nagy valószínűséggel a Föld óceánjainak mélyén megfigyelt bizarr teremtményekhez hasonló lények fogadnának minket.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!