Egészségünk

Sóval ivott kávé? Elképesztő egészségügyi hatásai miatt isszák!

Az ötlet elsőre furcsának tűnhet, valójában azonban tudományos vizsgálatok is alátámasztják a jelenséget.

Bizarr trend terjed

Furcsa szokás terjed a közösségi médiában, miszerint jobban tesszük, ha a reggeli kávénkba cukor helyett inkább sót teszünk

– számolt be róla a Science Alert.

Hirdetés

Az elmélet szerint, ha egy csipet sót szórunk a kávéba, az ugyanúgy elnyomja a keserű ízt, mint bármilyen édesítőszer.

Emellett ráadásul olyan ízeket is kihangsúlyoz, amelyek máskülönben teljesen elvesznének.

Ez a módszer a világ egyes tájain el is terjedt, Vietnámban például nagyon gyakran sózzák meg a kávét.

Az ötlet elsőre furcsának tűnhet, valójában azonban tudományos vizsgálatok is alátámasztják a jelenséget.

Korábban tanulmány is igazolta

Egy 1980-as tanulmány szerint az egyszerű konyhasó rendkívül hatékonyan fojtja el a keserű ízeket, nemcsak a kávéban, hanem bármilyen ételben, ezért is kezdték el az emberek sózni a padlizsánt.

A só keserűség elnyomó képességét egy 1995-ös kutatás is bebizonyította, ebben már az is kiderül, hogy az édes ízeket is képes kihangsúlyozni.

Azt azonban fontos figyelembe venni, hogy a sós íz nem tűnik el nyomtalanul, így ha túl sok sót szórunk a kávéba, kellemetlen ízélményben lehet részünk.

Hihetetlen egészségügyi hatások

A kávénak számos pozitív egészségügyi hatása van, kiváló antioxidáns, és olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint például a kálium és a magnézium.

Energiával lát el, és elősegíti a zsírégetést.

Hirdetés

Ez utóbbit még inkább elősegítheti a só bizonyos kísérletek alapján.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!