Sóval ivott kávé? Elképesztő egészségügyi hatásai miatt isszák!
Az ötlet elsőre furcsának tűnhet, valójában azonban tudományos vizsgálatok is alátámasztják a jelenséget.
Bizarr trend terjed
Furcsa szokás terjed a közösségi médiában, miszerint jobban tesszük, ha a reggeli kávénkba cukor helyett inkább sót teszünk
– számolt be róla a Science Alert.
Az elmélet szerint, ha egy csipet sót szórunk a kávéba, az ugyanúgy elnyomja a keserű ízt, mint bármilyen édesítőszer.
Emellett ráadásul olyan ízeket is kihangsúlyoz, amelyek máskülönben teljesen elvesznének.
Ez a módszer a világ egyes tájain el is terjedt, Vietnámban például nagyon gyakran sózzák meg a kávét.
Az ötlet elsőre furcsának tűnhet, valójában azonban tudományos vizsgálatok is alátámasztják a jelenséget.
Korábban tanulmány is igazolta
Egy 1980-as tanulmány szerint az egyszerű konyhasó rendkívül hatékonyan fojtja el a keserű ízeket, nemcsak a kávéban, hanem bármilyen ételben, ezért is kezdték el az emberek sózni a padlizsánt.
A só keserűség elnyomó képességét egy 1995-ös kutatás is bebizonyította, ebben már az is kiderül, hogy az édes ízeket is képes kihangsúlyozni.
Azt azonban fontos figyelembe venni, hogy a sós íz nem tűnik el nyomtalanul, így ha túl sok sót szórunk a kávéba, kellemetlen ízélményben lehet részünk.
Hihetetlen egészségügyi hatások
A kávénak számos pozitív egészségügyi hatása van, kiváló antioxidáns, és olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint például a kálium és a magnézium.
Energiával lát el, és elősegíti a zsírégetést.
Ez utóbbit még inkább elősegítheti a só bizonyos kísérletek alapján.