Rákhoz és elhízáshoz vezetnek a magyarok kedvenc ételei egy tanulmány szerint
Borzalmas veszélynek vagyunk kitéve mi és a gyermekeink. Ideje megkongatni a vészharangot.
A feldolgozott élelmiszerek mindenütt ott vannak, szigorúan véve még a zöldségeket is ide sorolhatnánk, hiszen közülük sok esik át valamilyen felületkezelésen, hogy ne romoljanak meg olyan gyorsan.
Nagyszabású kísérlet, riasztó eredményekkel
A közelmúltban került publikálásra a US National Institute of Health kutatása, melyben húsz, harmincas éveiben járó alanyt helyeztek ultrafeldolgozott vagy természetes ételekből álló étrendre, és megengedték nekik, hogy annyit fogyasszanak ezekből az ételekből, amennyit csak akartak.
A kísérlet mindössze két hétig tartott, azután a csoportok étrendjét megcserélték.
Azok, akik az ultrafeldolgozott élelmiszerekből álló étrendet követték, átlagosan 500 kalóriával ettek többet naponta, és majdnem egy kilót híztak a két hét alatt.
Ráadásul a különféle daganatos betegségek kockázata is drámaian megnőtt.
Egy, a The British Medical Journalben megjelent francia kutatás egyértelmű összefüggést talált az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a rákbetegség kialakulásának kockázata között is.
Növeli a rák kockázatát
A tanulmányban több mint 100 ezer résztvevő napi étkezési naplóját elemezték, és állították sorrendbe a Carlos Monteiro által bevezetett NOVA rendszer szerint, mellyel az ételek feldolgozottságának fokát mérik.
A kutatás azt találta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrendet követők esetében 10%-nál magasabb a rák és a mellrák kialakulásának kockázata.
Ami igen jelentős szám.
Ezektől óvakodjunk de nagyon!
A leginkább aggasztó egészségügyi hatással rendelkező ételek között több olyan van, ami a magyarok kedvence.
A vörös húsok általában véve is napi 50 gramm mennyiség felett jelentősen, akár 17%-kal is növelhetik a bélrák és egyéb daganattípusok kialakulását.
A másik ilyen igencsak veszélyes élelmiszer a virsli, mely ultrafeldolgozott húskészítménynek számít ami gyakorlatilag alig látott húst.
Jó, de hogyan lehet elkerülni a feldolgozott ételeket?
Ma már szinte sehogy.
Kikerülni a feldolgozott élelmiszereket legfeljebb akkor lehet, ha az ember a saját kiskertjében termeli meg a betevőt.
Nagyon nehéz a mai élelmiszer kavalkádban eligazodni, de mindig érdemes figyelni a címkéket és átolvasni az összetevőket.