CímlapsztorikEgészségünk

A borongós idők vitaminbombája: emlékszel még rá, gyerekként sokan fogyasztottuk!

Feltölt energiával, csökkenti a gyulladásokat és daganatellenes hatása is ismert. Nem is voltunk olyan sűrűn azokban az időkben!

Na, tudod hogy mi ez?

Sokan egyébként a lusta emberek gyümölcsfájának is tartják. Mások a borongós idők vitaminbomájának, mivel valóban rengeteg tápanyagot, értékes enzimet és vitamint tartalmaz.

Hirdetés

Nem ritkán 10 méter magasra is megnő az a fa, amin ez az apró, roppanós kis gyümölcs megterem.

Na, kitaláltad már?

Hát persze, hogy a naspolya!

Permetezni sem kell, mert magas csersav tartalma miatt nem támadja meg szinte semmi.

Nem fagy el, jól bírja a hideget. Szinte minden talajon megél.

A népi gyógyászat a fa kérgét vérzéscsillapításra, a magját vesekő elhajtásra használja.

A gyümölcs vastartalma miatt vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott. Ezen kívül még gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

C-, B-, vitamint tartalmaz, valamint E-vitamint és karotint.

Magas a vas, kalcium, kálium, magnézium, cink és mangán tartalma.

Hirdetés

Sok rost, pektin is található benne, így könnyűszerrel készíthető belőle lekvár, zselé, parfé, és befőtt is.

Emellett még az alábbiak miatt sem érdemes lemondani a kóstolásáról:

Feltölt energiával.

Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma igazi vitalizálóvá teszi. Ha fáradtnak vagy erőtlennek érezzük magunkat, pár szem naspolya szinte csodát tehet, pillanatok alatt feltölti testünket energiával, javítja a szellemi teljesítőképességet. Sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek kifejezetten ajánlott.

Csökkenti a gyulladást.

Már az ókorban ismert volt a naspolya gyulladásellenes hatása igaz, akkoriban a növény levelét használták erre a célra. Mi ezzel inkább ne kísérletezzünk, viszont, ha felsőlégúti betegségekben szenvedünk, megfáztunk, hurutosan köhögünk vagy asztmások vagyunk, együnk minél többet a gyümölcsből, mert húsa és magja egyaránt nagyszerű gyulladáscsillapító.

Szabályozza az emésztést.

A benne lévő tanninoknak köszönhető, hogy az akut és a krónikus hasmenésre kifejezetten ajánlott a naspolya fogyasztása. Erre a célra, kivételesen, a kevésbé érett gyümölcsöket válasszák. Ugyan kicsit savanyúbbak, a hasmenést viszont sokkal gyorsabban megszüntethetik.

Méregtelenít.

Mivel bővelkedik rostokban, ha minden nap nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, hatékonyan megtámogatja a szervezetben lezajló méregtelenítő folyamatokat. A rostok megtisztítják a vastagbelet a káros lerakódásoktól, magukba szívják a méreganyagokat, ráadásul a magas koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak.

Daganatellenes hatás.

A naspolyában nagyobb mennyiségben fellelhető antioxidánsok, elsősorban vitaminok és polifenolok, kiváló ellenszerei a gyulladásokat, érbetegségeket és daganatokat okozó szabad gyököknek. Erősítik az immunrendszert, kemoterápia alatt védik az egészséges sejteket, gátolják az áttétek kialakulását.

Óvja a beleket és a bélflórát.

Ahogy már korábban szó volt róla, a naspolya rostjai támogatják a méregtelenítést, eltávolítják a mérgeket a bélrendszerből.

Ez a két tulajdonsága egyben a vastagbél egészségének megóvásához is hozzájárul, hiszen a mérgek jelenléte fokozza a gyulladások kockázatát. És ez nem minden: a naspolya gyakori fogyasztása a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez és visszaállításához is hozzájárul. A kiegyensúlyozott bélflóra erősíti az immunrendszert és javítja az emésztést.

Aranyér ellen.

A naspolya elősegíti a könnyű és rendszeres, erőlködés nélküli székletürítést, valamint csillapítja a gyulladásokat, így fogyasztása kiváló eszköz az aranyér megelőzéséhez, illetve – hosszabb távon – megszüntetéséhez, de legalábbis a kialakult panaszok enyhítéséhez.

Jót tesz a szívnek.

Szintén a rostokra, elsősorban a pektinre vezethető vissza, hogy a gyümölcs jelentősen csökkenti a vér LDL (rossz) koleszterin mennyiségét azzal, hogy akadályozza a felszívódását, és elősegíti a távozását a szervezetből.

A koleszterinszint beállításával csökken számos szív-, és érrendszeri megbetegedés, többek között az érszűkület, az agyvérzés és a stroke kialakulásának kockázata. A naspolyában lévő hatóanyagok, elsősorban a válium, kiváló ellenszere a magas vérnyomásnak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.