EgészségünkTudomány

A cirkadián ritmus összefüggésben lehet a tumorsejtekkel: az “időterápia” lehet a rák “ellenszere”?

Bizonyítékokkal támasztották alá. Mérföldkő lehet a rákkutatás szempontjából?

Ez tényleg egy igen jelentős áttörés, noha az erre mutató eredmények már évekkel ezelőtt is mérhetőek voltak, de csak mostanában figyeltek fel rá a kutatók.

És mennyire jól tették…

Hirdetés

Ezzel ugyanis könnyen lehet, hogy a rákgyógyítás végső kulcsára akadhattak, egy kis túlzással, ugyanis arról van szó, hogy összefüggést, azaz kapcsolatot fedeztek fel a cirkadián ritmus zavara és a tumorsejtek növekedése között.

Vagyis leegyszerűsítve arról van szó, hogy az alvás-ébrenlét ritmusa elősegítheti a káros sejtszaporulatot, ez pedig maga a rák.

A több műszakos munkavégzés és az abnormális alvásidő a daganat növekedését és a rákgyógyszerek hatékonyságát is befolyásolja

– szögezte le Yol Lee, a tanulmány egyik szerzője, a Sehgal Laboratórium kutatója.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói különféle vizsgálatokat végeztek, így jutottak ezekre a megdöbbentő megállapításokra, amit egy tanulmányban is közzétettek itt.

A cirkadián ritmus rengeteg mindent szabályoz az emberi testben, azt eddig is sejteni lehetett.

Ez felel az egészségünkért, valamint azért, hogy milyen a közérzetünk, de kihatással van szerveink és az agyunk működésére is.

Ha valakinek felborul az alvás-ébrenlét ciklusa, akkor az immunrendszere és az egész szervezete “megborul”.

A biológiai óra megzavarása serkenti a sejtburjánzást, végső soron megváltoztatja a sejtciklus egyensúlyát és gyorsítja a tumor növekedését az egerekben.

Hirdetés

A humán kísérletek szerint ez fordítva is igazolható.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a cirkadián ritmus krónikus zavara csökkentette a terápia hatékonyságát a humán sejtekben.

A kutatás eredményei arra utalnak, hogy az “időterápia”, tehát a terápiának a cirkadián ritmushoz igazítása fokozhatja a gátló gyógyszerek hatását, ezzel akadályozhatja a tumor növekedését az egerekben.

A kutatók felfedezték, hogy például a mellrák kezelésére használt palbociclib hatásosabb volt, ha reggel jutott a szervezetbe, mintha este.

Ha a gyógyszer a leghatékonyabb időben jut a szervezetbe, várhatóan kisebb adag is elegendő belőle, és így a mellékhatások is kisebbek lesznek.

A kutatók szerint amennyiben a biológiai óra helyreáll, visszaáll az egészséges napirend, és emellett a kemoterápia is gondosan meghatározott időrend szerint zajlik, az eredményesebbé teheti a daganat gyógyítását.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.