Múltidéző

A csíksomlyói Mária-szobor: a csodatévő kegytárgy különleges gyógyító erővel bír a helyiek szerint

A világ minden tájáról zarándokolnak a 100 évnél is régebbi szoborhoz, aminek a belsejében nemrég elképesztő dolgot találtak.

Kiderült ugyanis, hogy üreges…

Titokzatos szobor, tele rejtéllyel

A juharfából készített alkotás 253 centiméter magas, maga Szűz Mária alakja 191 centiméter. A szobor nem tartozik a kolostor eredeti berendezéséhez, származása pontosan nem ismert.

Hirdetés

Az 1510-es években készülhetett erdélyi műhely termékeként. Minden valószínűség szerint, egy (nagy)városi környezetben működő templom késő gótikus szárnyas oltárának főalakja volt.

A Napbaöltözött Asszony alakjában megjelenített Máriát napsugárkoszorú övezi, lába alatt a földgömb, a holdsarló, feje körül csillagkoszorú.

Bal karjában az áldást osztó gyermek Jézus, jobbjában királynői jogar.

Maga a szobor a csíksomlyói templomban áll, ami jelenleg a ferences rend felügyelete alatt áll.

Csodatévő erejű

A csíksomlyói kegyszobor a Kárpát-medence egyik legtitokzatosabb kegyhelyévé tette Csíksomlyót, ahova százezrek zarándokolnak el, különösen Pünkösdkor.

A szobor mivel több mint 100 éves, nagyon régi és egyedi, de rengeteg helyi azt állítja, hogy különleges gyógyító erővel rendelkezik.

Egyes beszámolók pedig arról is bezsélnek, hogy a Szűz Mária szobrot időnként még könynezni is látták.

Sokan amiatt is megtestesült csodának tartják a szobrot, mert több tűzvészt is átvészelt úgy, hogy sértetlen maradt, és még csak égésnyomok sem maradtak rajta.

A világ minden tájáról rengetegen zarándokolnak a szoborhoz, mert léteznek olyan feljegyzések, hogy vak ember látását adta vissza, míg máskor súlyos betegek kaptak újra “erőre” a szobor meglátogatása után.

Hirdetés

Elképesztő dolgot rejtett a belseje, amit egy vizsgálat derített ki

A tudomány mikroszkóppal és UV-lámpás eljárással vizsgálta át a szobort, a vele kapcsolatban kialakult rejtélyek nyomába eredjenek.

Ekkor derült ki az, hogy a szobor belseje üreges, méghozzá szinte teljes mértékben.

Ráadásul a szkennelt felvételeken jól,látható volt, hogy tartalmaz is valamit, ezért döntöttek úgy a kutatók és régészek, hogy nagyon óvatosan, ne “feltárják”.

Apró- és papírpénzek, papírra vetett imák, levelek tucatjai hevertek belül.

Ezek korábbi hívek imái, levelei voltak, akik a csíksomlyói Szűz Máriába vetett hitük miatt rejtették bele ezeket a kívánságokat, aprópénzeket.

Sok-sok rejtély kapcsolódik a csíksomlyói Mária szoborhoz, és minden bizonnyal nem adja majd egykönnyen a többi titkot sem.

Abban pedig biztosak lehetünk, hogy valamilyen szinten misztikus lesz mindig is a látogatók és a szakértők számára is, mert egy felbecsülhetetlen tárgyi kincsről van szó, és vallási ereklyéről.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!