Egészségünk

A csodálatos lenmag eltitkolt egészségügyi hatásai, melyről érdemes tudnod

Még ma is kevesen vannak tisztában azzal, hogy a lenmag mennyire jelentős az emberi egészség megőrzésében.

Egy alapvető szuperélelmiszerről van szó, ugyanis épp olyan, mint a chia mag, vagy a tökmag.

A lenmagot nagyjából 6000 éve fogyasztja az emberiség, valószínűleg ez volt a világon először termesztett superfood.

Hirdetés

Rengeteg benne a magnézium, a B-vitamin, és az Omega – 3-zsírsav. Ha megfelelő mennyiségben fogyasztod, jobban fogsz aludni tőle.

Egyúttal nem leszel lehangolt, a hormonműködésed is rendben lesz, de felgyorsul tőle a lelassult emésztésed is.

Ha egészben vásároltad, előbb zúzd össze egy mozsárban, vagy robotgépben, és csak utána edd meg.

Erre azért van szükséged, mert csakis összezúzott formában tud a legnagyobb hatásfokkal érvényesülni a benne lévő rengeteg hatóanyag és vitamin.

Használhatod sütéshez, helyettesíts lenmagőrleménnyel pl. egy fél csészényi lisztet.

Sokan a magok királynőjének is hívják, olyan sok gyógyhatása van.

Tudtad például azt, hogy a rendszeres lenmagfogyasztás csökkenti a vércukrot és a vér inzulintartalmát, és növeli a sejtek inzulinérzékenységét?

Az USA-ban a Journal of Nutrition megállapította, hogy a lenmag csökkentheti az elhízás mértékét és támogatja a fogyást.

Mivel a len tele van egészséges zsírokkal és rosttal, növeli a szervezett telítettség érzését, emiatt kevesebb lesz a kalória igény ami a fogyókúrát segíti.

Hirdetés

Az ALA zsírsavak segíthetik a gyulladás csökkentését is. Ez azért fontos a fogyás szempontjából, mert a gyulladásos test hajlamosabb “megtartani” a túlsúlyt.

Sőt, mgé a rák ellen is hatásos lehet megelőzés szempontjából.

A Journal of Clinical Cancer Research-ben publikálták, hogy a lenmag fogyasztása csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát.

A lenben található három féle lignánt a bélbaktériumok átalakítják enterolaktonná és enterodiollá, amely természetesen módon hozza egyensúlyba a hormonrendszert, így ez lehet az oka, hogy a lenmag csökkentheti a mellrák kockázatát.

A Journal of Nutrition másik tanulmánya szerint megállapította, hogy a lignánok a lenmagban csökkenthetik endometrium és a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.