CímlapsztorikTudomány

A Föld felé tart egy 23 tonnás objektum, lakott területet tarolhat le

Az eddigi legnagyobb űrveszély a modern emberiség történelmében?

A becsapódás pontos helyéről azonban egyelőre még a szakemberek sem rendelkeznek információval, de mindenki az egész Földön azért dolgozik, hogy ezt kiderítsék.

Ilyen még tényleg nem volt az emberiség történelmében, mivel az emberi faj korábban nem rendelkezett szinte semmiféle információval arról, hogy miféle veszélyek leselkedhetnek ránk a kozmoszból.

Hirdetés

Ráadásul ezen veszélyek jó része nemhogy az űrből érkezhet, hanem közvetve a Föld körüli pályáról.

A most szóban forgó veszélyről mi magunk tehetünk, egész pontosan Kína az, aki világkataszrófát idézhet elő a ballépésével.

Kína hétfőn indította útjára a Tiangong (Mennyei Palota) űrállomás utolsó modulját. A Mengtian („az Égbolt Álma”) névre keresztelt modult a dél-kínai Hainan szigetén található Vencsang űrközpontból indították, s egy Hosszú Menetelés 5B rakéta segítségével állították Föld körüli pályára.

A rakéta 23 tonnás darabja jelenleg is az űrben kering, a hétvégén viszont belép a kék bolygó légkörébe, majd becsapódik egy egyelőre még ismeretlen helyen –

írja a HVG.hu a Science Alert cikke alapján.

A rakéta pénteken vagy szombaton hullik majd a Földre, a Science Alert szerint kicsi az esélye, hogy kárt okoz.

A rakéta egyébként körülbelül akkora lehet, mint egy tízemeletes ház. Ennek jelentősebb része azonban a becsapódás előtt, a légkörben el fog égni, tehát a felszínt már csak egy kisebb darabja érheti el.

A kutatók ugyanakkor még nem tudják pontosan megmondani, hol is fog bekövetkezni a becsapódás. Nagy valószínűség szerint egyébként az óceán, esetleg a lakatlan szárazföld lesz a helyszín.

Az űripari szakemberek ettől függetlenül elítélték Kínát, amiért újra ellenőrizetlen becsapódás révén semmisíti meg az egyik rakétáját.

Hirdetés

Hiszen benne van a pakliban, hogy szárazföldi területeken csapódik be, akár szélsőséges esetben olyan helyen, ami lakott területnek számít.

A kínai Long March 5B rakéta maradványa immár negyedszer jelent veszélyt emberéletekre: korábban 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben is hasonló helyzet állt elő.

A Nature folyóiratban még idén nyáron jelent meg egy tanulmány, melyben a szakemberek kifejtették: körülbelül 10 százalék az esélye, hogy 10 éven belül egy vagy több embert eltalál valamelyik, az űrből a Földre visszahulló törmelék.

Vagyis egyre nagyobb az űrből ránk leselkedő veszély, a Földön így gyakorlatilag senki sem lehet teljesen biztonságban.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.