CímlapsztorikÉrdekes világ

A Kijevi Szellemről beszél az egész világ: még az oroszok is félnek tőle, vadászik rájuk!

Az orosz-ukrán háború első napjainak egyik hőse egy magányos pilóta, aki állítólag hat orosz gépet lőtt le egyetlen nap alatt.

Az Ukrajna elleni orosz invázió első napján elterjedt egy mesébe illő történet a közösségi oldalakon a magányos ukrán vadászpilótáról, aki egy nap alatt hat orosz gépet – nevesítve: két Szu-35-öst, egy Szu-27-est, egy MiG-29-est és két Szu-25-öst – szedett le.

A Kijevi Szellem (Ghost of Kyiv) névre keresztelt repülő története valóságos mémáradatot indított el a közösségi oldalakon

Hirdetés

számolt be róla az urbanlegends.hu

A Twitteren például órákig a legnépszerűbb témák között szerepelt a kifejezés, felvonultatva mellékszereplőként többek között Michael Jordant, Haszbullát, a Squid Game-et vagy épp a masszív statisztikáiról ismert egykori kosarast, Wilt Chamberlaint.

Volt, aki címert gyártott az ismeretlen hősnek.

A néhány óra alatt az ukrán ellenállás szimbólumává vált pilótáról azonban szinte semmi hiteles információ nincs.

Néhány videón, amelyeket a sztori illusztrálására használnak a netezők, semmi más nem látszik, mint egy égbolton elhúzó repülőgép (lásd fenn).

Van azonban egy olyan felvétel is, amit péntek délben az ukrán védelmi minisztérium twitteres oldala is megosztott, azt állítva, hogy azon egy ukrán MiG-29-es semmisít meg egy orosz Szu-35-öst.

Sőt a bejegyzésben a pilótát jó érzékkel “ukrán ásznak” nevezik, utalva a harci repülős körökben használt kifejezésre.

Az ukrán védelmi minisztérium péntek reggeli közlése szerint az ukrán hadsereg többek között hét orosz repülőgépet és hat helikoptert semmisített meg.

Csak ez alapján tehát a matek még ki is jöhetne, de arról nincs infó, hogy ezt egy pilóta vitte volna véghez.

Hirdetés

Az orosz védelmi tárca ezzel szemben csupán egy Szu-25-ös gép elvesztését ismerte el az első napról, és ezt is csak emberi hibára hivatkozva.

Az Aviationist szerzője szerint valószínűleg nem létezik a rejtélyes Kijevi Szellem, és a legenda tipikus példája annak, amikor a háborús információhiány közepette elindul és folyamatosan színesedik egy történet.

Szerinte még ha igazak is a hat-hét lelőtt orosz gépről szóló ukrán híradások, kicsi a valószínűsége, hogy ezt egyetlen, modern kori ászhoz lehetne kapcsolni.

Ki mit gondol…?

Forrás: urbanlegends.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.