Tudomány

A koronavírus elkezdett alkalmazkodni az emberhez? Az emberiség igazi “csatája” még csak most kezdődik

A tudósok szerint nem fog eltűnni nyáron, jöhet a második hullám, ami ráadásul minden eddiginél jobban fog terjedni és agresszívabb is lehet.

Az antivirális szerek enyhíthetik a betegség lefolyását, de nem lesznek csodaszerek.

A legfőbb korlátjuk az, hogy a tünetek súlyossá válása után a betegség lefolyása már többé-kevésbé függetleníti magát a vírus jelenlététől, a káros gyulladásos reakciók akkor is folytatódnak, ha a gyógyszerekkel hatékonyan blokkoljuk a vírus szaporodását.

Hirdetés

Több oltóanyag van jelenleg klinikai vizsgálati fázisban, a két legismertebb talán a Moderna mRNA-1273 kísérleti oltása és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett ChAdOx1-nCov19.

Ezeken áll vagy bukik a világ védekezése és a csata kimenetele a koronavírus ellen.

Ha ugyanis nem lesnek működőképesek, akkor kvázi fegyvertelenek maradhatunk a második hullámmal szemben.

Annak pedig súlyos következményei lehetnek.

A koronavírusok evolúciója lassabb, mint az influenzavírusoké: a SARS-CoV-2 genetikai állománya kb. ötször lassabban változik az influenzánál szokásosnál, a náthát okozó koronavírusok pedig ennél is lassabban.

Ettől függetlenül számíthatunk arra, hogy nem sokkal azután, hogy az új vírus megjelent az emberben, még bőven van lehetősége javítani az új gazdafajhoz – hozzánk – való alkalmazkodásán, így idővel hatékonyabbá válhat a terjedése.

Ennek nem lenne szükségszerűen negatív hatása.

Módosulhat úgy például, hogy inkább felső légúti tüneteket okoz, amik bár súlyosabbak, de ritkábban okoznak megbetegedést.

Azonban a másik véglet is megeshet, hogy egy sokkal jobban terjedő, agresszívebb változat kezd el majd mutálódva terjedni, és ez okozza a második hullámot, amiről már a WHO is figyelmeztetést adott ki.

Hirdetés

Magyarországra vetítve is érdekes dolgokat jósolnak a szakemberek, már ami a járványt illeti.

Valószínű, hogy a fertőzések száma újra növekedésnek indul, sőt indult, és ezt akár már ezen a héten érzékelni fogjuk a kórházi ápolásra szorulók, majd a halálozások számában.

De persze ez közel sem biztos.

Más források úgy vélik, hogy bár nyáron sem fog eltűnni a vírus, de lelassulhat a terjedése.

Valójában minden azon múlik, hogy az őszi influenza szezonnal valóban visszatér-e a járvány. Ha ugyanis igen, és sokkal durvább lesz, akkor az egy újabb pofon lehet az emberi civilizációnak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.