Érdekes világTudomány

A következő világjárvány a sarkkörök jégtakaró alól szabadulhat ki – figyelmeztetést adtak ki a tudósok

Már vannak arra utaló jelek egy virológus szerint, hogy a sarkvidéki jégtakaró alatt szunnyadó többezer éves kórokozók a jövőben elszabadulhatnak.

Az éghajlatváltozás miatt olvadó sarkköri jég alól szabadulhat el a következő világjárvány kórokozója egy tanulmány szerint

– írja a Metro.

Hirdetés

A jégtakaró olyan eddig ismeretlen vagy korábban a Föld felszínéről már eltűnt betegségeket rejthet, amik akár újabb pandémiát is okozhatnak a jövőben

– állítja Dr. Dennis Carroll. A fertőző betegségek specialistája így fogalmazott a lapnak:

“A világnak azzal a nagyon is valós kihívással kell hamarosan szembenéznie, hogy a hosszú ideje a tundrák és az Északi-sark jégtakarója alatt szunnyadó mikrobák újra feléledhetnek az éghajlatváltozás miatt”

-mondta a Netflix Pandémia című dokusorozata miatt közismert virológus.

Dr. Carroll hozzátette: egyelőre nem tudják, hogy ezek az ősi kórokozók milyen kockázatot jelentenek az emberiség számára.

A szakember szerint azonban a koronavírus-járvány jó figyelmeztetés lehet, hogy ne becsüljük alá az esetleges veszélyforrásokat, és legyünk kellően óvatosak.

Azt tanácsolja, hogy a tudományos világ szenteljen minél nagyobb figyelmet ezeknek az egyelőre ismeretlen mikrobáknak.

Korábban egy másik kutatásból kiderült, hogy az olvadó jég miatt könnyebben terjedhet a fókák és a tengeri vidrák között a fóka-szopornyica (PDV).

Éppen ezért elengedhetetlen lehet a sarkvidéki állatok betegségeinek tanulmányozása az emberre gyakorolt potenciális kockázat megértése szempontjából.

Hirdetés

Múlt héten jelentették be a tudósok, hogy számításaik szerint az Északi-sarkot körülölelő Jeges-tenger már 2050 előtt minden nyáron jégmentes lehet.

Ez még akkor is elkerülhetetlen, ha sikerül ellenőrzés alatt tartani a felmelegedés mértékét.

Ennek ellenére továbbra is létfontosságú lenne az üvegházhatású gázok kibocsátásának minél alacsonyabb szinten tartása, mert ez befolyásolja, hogy a sarki jégtakaró milyen gyakran és mekkora mértékben olvad meg és fagy vissza.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.