EgészségünkÉrdekes világ

Tankok bevonatát képezte, most mindenki serpenyőjében ott van az erősen rákkeltő anyag!

Egy ideje terjed a hír, miszerint a teflonbevonatú serpenyők használat közben káros anyagokat bocsátanak ki magukból.

Igazából évtizedek óta vannak erre vonatkozó kutatások.

Ha valakit érdeke és egy igazán átfogó, valós történetet feldolgozó filmet akar látni a témában, akkor nézze meg a Dark Waters, Sötét vizeken című filmet, kötelező és elgondolkodtató darab!

Hirdetés

Visszatérve:

A Guardian is beszámolt róla, hogy a PFC-k (perfluor-karbonok) bomlásterméke, a perfluoroktanát (PFOA) kutatások szerint többek között máj-, hasnyálmirigy- és hererákot okozhat.

Ez tény, mert már az orvosok is elismerték.

A teflon bevonat “elődje” eredetileg tankok bevonata volt a harcmezőkön.

Legalábbis az első vízálló bevonatként vonult be a tankok történetébe, mivel egyes elemek mellett például a vizet is taszította.

Ez sokat elárul arról, mennyire lehet veszélytelen egy serpenyőb e “öntve” a háztartásokban. A teflon bevonatú eszközök ugyanis szinte minden konyhában ott vannak.

És ha még ez nem lenne elég, nagy valószínűséggel köze lehet az egyre gyakoribb elhízás, valamint figyelemzavaros hiperaktivitás szindróma kialakulásához is.

Igen ám, a szkeptikusok ugyanakkor azt állítják, hogy a kétezres évek óta tartó perek – melyeket főleg a DuPont nevű gyártó vállalat ellen indítottak – nem bizonyítanak egyértelműen mindent.

a teflon gyártás egyik anyaga valóban brutális hatással van a szervezetre, de szerintük nem volt bizonyíték arra, hogy magából a teflonból is kiszivárog.

Hirdetés

Így a mai napig sokan azt hitték és hiszik, hogy a teflon bevonatú serpenyők full biztonságosak.

Pedig nem azok, és ezt ma már friss kutatások és tanulmányok igazolják.

A DuPont mérgező öröksége nyomot hagyott az Egyesült Államokon – különösen nagy károkat okozott a Közép-Nyugaton és a Mississippi folyó mentén. A teflongyártás utóhatásai olyan mélyrehatóak, hogy a térséget csak „daganatos átjáró”-ként emlegetik.

Egy,a teflon előállításához használt, C8 néven ismert vegyi anyagot hat különböző betegséggel is kapcsolatba hoztak, beleértve a vese- és a hererákot.

Egy amerikai felmérés szerint, az amerikai népesség 95%-uk vérében találtak perfluoroktánsavat:

Ez pedig arra utal, hogy nem bomlik le és örökre a szervezetünkben marad.

A felmérés szerint, az edények PFOA kibocsájtás kb. 2 év után nő meg vagy túlhevítés esetén, ha 230 C fölé emelkedik a hőmérséklete.

A DuPont-nál sok felső vezető tudta, mennyire ártalmas a szeretett C8-uk valójában.

A nemrég megszerzett dokumentumok azt mutatják, hogy a C8 mérgező hatásának első jelei már az 1950-es években felmerültek, 1961-ben pedig maga a DuPont kezdte vizsgálni a termék potenciális károító hatásait.

A vállalat saját Toxikológiai Osztályának vezetője arra a következtetésre jutott, hogy a C8-at „rendkívüli gondossággal kell kezelni”.

1981-ben a DuPont megvált a teflon ágazatában dolgozó női alkalmazottaitól, miután hét várandós nő közül kettőnek a gyermeke születési rendellenességgel jött világra.

1984-ben a vállalat tudta, hogy C8 került a közvízhálózatba – mégsem tettek semmit a megszüntetéséért.

A cégnek nyilvánvalóan nem volt kifizetődő A C8 kibocsátás csökkenése, a kisemberekkel meg ki törődik?

A DuPont csalása évtizedekig folytatódott, annak ellenére, hogy a vállalat tisztában volt azzal, hogy a gyártási melléktermékeik évtizedekig fennmaradnak.

Most, több mint fél évszázaddal később, a DuPont károsultjainak végül igazságot szolgáltattak.

De a teflon veszélyei nem érnek véget a gyártással, a bizonyítékok azt mutatják, hogy a főzés során használt teflon veszélyeztetheti az egészséget.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.