CímlapsztorikÉrdekes világ

A levendula után az EU a búzát is “betilthatja”: mindent kontrollálni akarnak?

Hadat üzentek az “egészséges étkek” ellen?

Mi folyik az EU háza táján és miért akarnak valamennyi gyógynövényt veszélyesnek ítélni, szabályozni?

Ahonnan a szél fúj, ahogyan mondani szokták…

Hirdetés

Miért lenne veszélyes növény a levendula?

Bombaként robbant a napokban a hír, miszerint az EU veszélyes besorolásba tenné a levendulát, noha köztudott, hogy kiváló gyógynövény ezerféle bajra.

Egyesek szerint az EU valójában mindent kontrollálni akar, mások pedig már-már az egészséges életmód és étkek elleni hadjáratot látják a javaslatban.

A szakértők szerint is könnyen elfajulhatnak a dolgok.

Ugyanis, ha a levendulát veszélyessé nyilvánítják, bármely más növény is hasonló sorsra juthat.

Még a búza sem kivétel. Mozgásképtelenségük okán a növények „vegyi fegyvereket” fejlesztenek önmaguk védelmére, amire egyesek lehetnek allergiások…

De jobb lenne az embereket önálló gondolkodásra és tájékozódásra alkalmas lényeknek, nem pedig „fogyasztógépeknek” tekinteni.

Ilyen alapon minden növényt, a búzát is veszélyessé lehetne nyilvánítani, vagy tényleg ráírni a mikrohullámú sütőkre, hogy vizes macskák szárítására nem alkalmas.

A hagyma könnyfakasztó, jellegzetes szagát allil-szulfidok okozzák, ezeket a növény azért állítja elő, hogy senki ne akarja megenni. Sokan pedig pont ezért szeretjük fogyasztani.

Hirdetés

Vagyis enyni erővel az EU még a hagymát is “betilthatná”.

A levendula igen is megvédendő:

Hivatalos gyógynövény, virágának, sajtolt olajának gyógyászati hatása igazolt: nyilván nem gyógyít mindent a megfázástól a pestisig, de több egészségügyi problémát képes kezelni. Talán illata, látványos lila virágai okán elképesztően népszerű manapság, pontosabban nagyon divatos, és mint minden divat, ez is irracionális.

Jelen van a házi patikánkban, ételeinkben, kozmetikumainkban, elterjedt díszítő motívum, Európa-szerte milliók utaznak azért, hogy levendulamezőn fotózkodjanak.

Ma már több száz fajt és fajtát termesztenek kontinensünkön, a legelterjedtebb, az „eredeti” európai növény, a közönséges levendula (Lavandula angustifolia). Témánk szempontjából viszont a lényeg: a levendula gyógynövény, és igen, lehet, hogy egyeseknél allergiás reakciókat vált ki.

De ezért veszélyesként megcímkézni nincs semmi értelme, hiszen a fentiek alapján a legtöbb növény megkaphatná e jelzőt.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.