Érdekes világMisztikum

A magyar kutatók találhatták meg Atlantiszt, a legendás elveszett civilizációt? Komoly bizonyítékok birtokában vannak!

Megvan az egykori katasztrófa helyszíne!

Titokzatos elveszett civilizáció

Atlantisz talán a valaha volt legtitokzatosabb civilizáció, és a világ letűnt korszakának egyik legfejlettebb városállama, melyről még Platón is megemlékezett.

Sőt, az ő feljegyzése az egyik leginkább hitelt érdemlő Atlantisz létezése kapcsán.

Hirdetés

Sokan eleinte ugyanis csak egy legendának gondolták, mígnem Platón jegyzetei elő nem kerültek, később pedig egyiptomi tengerészek útvonal térképien megtalálták feltüntetve a titokzatos helyet.

Egy fejlett, korát messze felülmúló társadalom élt Atlantiszban, ami egy hatalmas sziget volt, egy igazi mesés birodalom, magasan fejlett kultúrával és technológiával.

Az emberiség vezető ereje és birodalma volt parányi területe ellenére is, fontos kereskedelmi központ egykor.

Magyar kutatócsoport találhatta meg Atlantiszt

Atlantiszt hosszú évszázadokon át keresték a pusztulását követően, mely során elsüllyedt a tenger mélyére a sziget, melyen egykor virágzott a városállam.

Azóta sem akadt senki a nyomára, minden expedíció és próbálkozás ellenére… egészen mostanáig!

Úgy tűnik, végül magyar kutatók találhatták meg Atlantiszt, erre komoly geológiai bizonyítékokat tártak fel, mely perdöntő lehet.

Mivel Atlantisz pusztulásakor elsüllyedt az egész sziget, így egy valós geológiai eseményt kellett keresniük, ezzel az elején már tisztában voltak. Méghozzá egy vulkanikus eseményt.

gy tudni, hogy már 6 éve dolgoztak azon, hogy rekonstruálják, milyen földrajzi viszonyok voltak a szigeten a 3600 évvel ezelőtti nagy kitörés előtt.

A szakemberek sokáig azt gondolták, hogy a kitörés előtt egységes sziget feküdt a mai Szantorini helyén.

Ezt azonban a mostani kutatások megcáfolták – eredményeik pénteken jelentek meg a Nature-ben.

Hirdetés

Erről a kutatócsapat egyik magyar tagja, Karátson Dávid vulkanológus mesélt az MTI-nek. Az ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszékének vezetője francia, görög, német és angol tudósokkal dolgozott együtt, és sikerült megállapítaniuk, hogy már a minószi kitörést megelőzően is létezett egy, a maihoz hasonló kisebb belső, vagyis kalderaöböl Szantorinin.

Sőt, nem csak az öböl volt meg 3600 évvel ezelőtt, hanem a mai Kameni-szigetek helyén egy korábbi belső sziget is, az ún. Pre-Kameni.

Ez a belső sziget lehetett maga Atlantisz…

Végleg feltárulhat Atlantisz titka?

Az ősi sziget rejtheti a végső titkot, érdemes lenne ott a jövőben komolyabb expedíciókat és mélyreható ásatásokat, feltárásokat végezni a szakértők szerint.

A magyarok kutatását a szakma nagyon is komolyan veszi, azóta számos tudományos cikk és értekezés jelent meg a témában, mind azt pedzegeti, hogy most tényleg megtalálhatták Atlantisz végleges helyét.

Radiometrikus módszerrel sikerült a sziget korát is kideríteni: 20 ezer éves lehet nagyjából.

Mivel a minószi előtti utolsó nagy, Cape Riva névvel illetett vulkánkitörés úgy 22 ezer éve következett be, úgy tűnik, hogy Pre-Kameni azt követően kezdett növekedni.

A kirobbant vulkáni tufaanyagban, mint a mákos tésztában a mákszemek, megtalálhatóak és fotóstatisztikai, valamint geokémiai eljárással elkülöníthetőek a felrobbant egykori sziget alkotó anyagának maradványai is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!