Tudomány

A magzatvíz lehet a kulcs az örök élethez: áttörés és világszenzáció jön

A kutatók egy kísérletsorozat keretében elképesztő összefüggéseket találtak az emberi test, a magzatvíz, és a csontok kapcsolatában.

A jelek szerint ugyanis a magzatvíz képes megfiatalítani a csontokat, de ez még csak a jéghegy csúcsa.

A nem túl távoli jövőben akár az örök élet elixírje is lehet?

Hirdetés

Erről majd kicsit lentebb, de előbb magáról a felfedezésről röviden:

Egy váratlan felfedezés hozhat világszenzációt

A magzatvíz szerepe igen nagy, akárcsak a köldökzsinór vérnek.

Ez utóbbira ma már hatékony daganatos megbetegedések elleni kezelést lehet alapozni, nem véletlen, hogy egyre többen kérik, hogy tartósítsák a szüléskor a köldökzsinór vért, hogy később nagyobb esélye legyen a csöppségnek, ha valaha beteg lesz.

Most azonban a magzatvízzel kapcsolatban tettek Nagy-Britanniáéban egy óriási felfedezést, mely az orvostudomány nézőpontját is megváltoztathatja.​

A magzatvízben lévő őssejtek újjáéleszthetik az öregedő és gyenge csontokat.

– jelentették ki az orvosok meggyőző kutatási eredményekre hivatkozva.

Ez a megfigyelés nemcsak, hogy megdöbbentő volt, de a magzatvíz egy eddig nem ismert hatására is rávilágított, melyekkel emberéleteket lehetne megmenteni.

Terhes nőkön végzett kísérletek során derült fény mindenre

A különböző, terhes nőkön végzett egyéb kísérletek során mintát vettek, és ezeket a mintákat tanulmányozták első körben az orvosok.

A szülések után is gyűjtöttek be mintát, valamint a várandósság egyes szakaszai alatt, ekkor figyeltek fel egyes összefüggésekre a magzatvíz, és a csontok fiatalsága, összetétele között.

Hirdetés

Különböző őssejteket nyertek ki aztán az egyes terhes nőkből, melyeket kísérleti céllal súlyos üvegcsontúságban szenvedő egerek csontjaiba fecskendeztek bele.

Az egereken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az őssejtek befecskendezésével az állatok csontjai megerősödtek, és rugalmasságuk, valamint szerkezetük is javult. A csonttörések száma 80 százalékkal csökkent.

Soha ilyen jó eredményt nem életek el azelőtt semmivel.

A csontok fiatalítása már valóság: a határ a csillagos ég?

Arra is rájöttek a kutatók, hogy a magzatvízből nyert őssejtek képesek nemcsak megerősíteni, hanem meg is fiatalítani a csontokat. Az idősebb egerek csontjai ugyanis bámulatos fiatalodáson mentek át.

“Úgy vélem, hogy pár éven belül meglesznek a módszereink csontvázunk öregedésének lassítására, hogy csökkentsük a törések és egyéb fájdalomforrások számát”

– jegyezte meg az egyik kutatásban aktív szerepet játszó szakember.​

A csontok folyamatos átépüléséért a csontfaló sejtek (osteoclast) és a csontképző sejtek (osteoblastok) a felelősek.

Az orvosok szerint az üvegcsontúság, a csontritkulás és az űrutazásokkor bekövetkező csonttörések hátterében a csontképző sejtek ellustulása, belassulása áll.

Rengeteg betegség ellen hatásos lehet

Az sem kizárt, hogy hamarosan nem csak új csontsejteket tudnak így létrehozni, hanem akár új csontokat a semmiből.

A csontregeneráció lehetősége is felmerült már a távlati lehetőségek között, vagyis sérült, hiányzó csontokat lehetne vele újra létrehozni.

Sok emberen segíthet

Nem csak öreg, idős emberek csontjait lehetne megfiatalítani, de genetikai betegségekben szenvedő, vagy akár csontrákos pácienseknek lehetne hatékony, reményteli kezeléseket adni. Akiknek a daganatos, csontból eredő megbetegedésükön semmi nem segít, ez a kezelés biztosan sikerrel járhat, állítják sokan.

Az üvegcsontúság kezelésében pedig áttörő eredményeket értek ez már most is, így az emberi kísérletek során is ha hasonló eredménnyel zárulnak majd a kísérletek, akkor gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy meglelték az üvegcsontúság gyógymódját.​

Az örök élet elixírje lehet?

A csontok fiatalításával is kísérletezni fognak, ugyanis a csontváz megfiatalítása magával vonhatja a szervezet más részeinek megfiatalodását, így gyakorlatilag egy idős, 70 körüli embert képesek lehetnek lassan visszafiatalítani 40 évessé.

Ugyanakkor az agy nem képes egyelőre fiatalodni, így más fiatalító módszerekkel kombinálva lehetne hatásos egy ilyen kezelés.

Két éven belül megindulhatnak az első embereken végzett kísérletek, melyek során megfejthetik, hogy az őssejtek pontosan milyen anyagot juttatnak a csontokba, melyektől beindul a csontsejt termelése.

Végső soron egy enyhe túlzással lehet rá mondani, hogy korszakalkotó elixír is készülhet 5-10 éven belül a magzatvízből, mely más szerekkel kombinálva képessé válhat újrakondicionálni a szervezetet, egy fiatalabb életszakaszba.

Önmagában azonban a magzatvíz aligha képes erre, mindenképp szükség lesz genetikai,vagy egyéb eljárásokkal ötvözni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!