CímlapsztorikEgészségünk

A maszk valóban átengedi a koronavírust? Itt a végső válasz – videó

Elég, nem elég, van értelme, nincs értelme? Kinek mi a véleménye, tapasztalata, ki mit hallott?

Írjátok le!

Szakembereket is megkérdeztünk arról, hogy mennyire védenek a maszkok, és melyek a legjobbak!

Hirdetés

A következő néhány sorban a WHO (Egészségügyi Világszervezet), a Magyar Kormány, a Vöröskereszt hivatalos állásfoglalását közöljük (a linkekre kattintva a forrást is megtaláljátok):

“A MASZK ÖNMAGÁBAN NEM ELEGENDŐ A FERTŐZÉS MEGÁLLÍTÁSÁHOZ, ÁM VISELÉSE MÁSOK VÉDELME ÉRDEKÉBEN JAVASOLT, HA VALAKI LÉGÚTI TÜNETEKTŐL SZENVED!”

Védekezés:

Sokan azt gondolják, hogy a maszkot azért kell viselni, mert az kiszűri a levegőt és megvédi őket a vírusoktól, de ez sajnos nem fedi a valóságot, erre csak a megfelelően használt FFP3-as maszkok képesek.

Megelőzés:

Az FFP3-as minősítés alatti pormaszkokat és az egyéb kórházi maszkokat azért kell (lehet) viselni, hogy ne terjesszék a betegséget.

Ez a két nagyon fontos különbség és kitétel,amivel az ember nem árt, ha tisztában van.

És akkor a legfontosabb legtöbbeket foglalkoztató kérdések és válaszok:

A maszkon valóban felakadnak a koronavírus részecskék?

Hirdetés

A válasz az, hogy igen. Sőt, egy tanulmány szerint valósággal “felzabálja” a koronavírus a maszkot abban az értelemben, hogy nagyon sok megtelepedik rajta egy rövid időn át tartó viselés után is, ezért érdemes naponta ferőtlenítenmi vagy cserélni a maszkok legnagyobb részét.

A vírus valóban kicsi, hogy a legtöbb maszkon átjusson?

Sajnos IGEN. A vírus 0.3 mikronos mérettel rendlekezik, ezzel a legtöbb maszkkal szemben nagy esélye van “átjutni” azok védelmi vonalán,a szűrőin keresztül, mivel egyszerűen túl kicsi.

Többféle arcmaszk van jelenleg is forgalomban (már ahol egyáltalán még kaphatóak ezek), és az egyes típusok között komoly különbségek vannak.

Amit a legtöbben keresnek – és amitől a védelmet remélik –, a hagyományos sebészi, egészségügyi maszk olyan anyagból készül, mely átengedi a rendkívül apró részecskéket, vagyis a vírusokat.

Nem is zár tökéletesen, nem simul az arcra, így a vírust tartalmazó cseppecskék a maszkviselés ellenére bejuthatnak a szervezetbe.

Ezek a maszkok inkább arra alkalmasak, hogy ha mi magunk betegek vagyunk, köhögünk, tüsszögünk, a kórokozókat ne „szórjuk szét” a környezetünkben, vagyis megvédjünk másokat az esetleges fertőződéstől.

Nagyobb védelmet nyújt a félálarc, melyet FFP3 (filtering face piece 3) vagy N95 maszk néven is ismerhetünk . Ezek ára jóval magasabb, mint a műtős maszkoké.

A félálarc teljesen zárt, rásimul az arcra, belélegzéskor megszűri a levegőt, így a vírusok nem juthatnak be a szervezetünkbe. Vagyis ezt a típusú maszkot érdemes beszerezni, ha hozzájutunk.

Akkor viseljek maszkot vagy sem?
A legutóbbi ajánlások értelmében fontos, hogy viseljük a maszkot akkor ha:

  • ha betegek vagyunk, köhögünk vagy tüsszögünk (függetlenül attól, hogy a koronavírus okozta a betegséget vagy sem);
  • ha készek vagyunk más higiéniás előírásokat is betartani, például rendszeresen, alaposan megmossuk, fertőtlenítjük a kezünket;
  • ha tisztában vagyunk a maszkviselés szabályaival és rendszeresen tudjuk azt cserélni;
  • ha fertőző betegről gondoskodunk;
  • ha közösségbe, boltba, gyógyszertárba, stb. megyünk.

Ha már van maszkunk, viseljük, ha még nincs, akkor varrassunk, varjunk textil maszkot!

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!