CímlapsztorikEgészségünk

A McDonald’s jogi csatát vesztett Jamie Oliver séffel szemben? Tényleg szemetet etetnek velünk?!

Az alábbi szöveggel kering a neten több bejegyzés, hihetetlen nagy elérésekkel, rengeteg osztják meg és kommentek alá, heves vitákat kiváltva:

A híres séf bebizonyította, hogy az általuk forgalmazott ételek nem alkalmasak fogyasztásra, mert erősen mérgezőek.

Jamie Oliver séf megnyerte a harcot a világ legnagyobb élelmiszerláncával szemben.

Hirdetés

Oliver bebizonyította, hogy a hamburgereket ammóniás hidrogénnel mosott húsok zsíros részeiből készítik, majd “húspogácsaként” használják fel a hamburger töltelékéhez.

A műsorvezető szerint ezt az eljárást megelőzően ez a hús már nem volt emberi fogyasztásra alkalmas.
Oliver, a radikális aktivista, az élelmiszeripar ellen harcoló séf szerint:

Olyan húsról beszélünk, amelyet kutyatáplálékként adnának el, és utána az embereknek tálalják. A hús minősége mellett az ammóniasav káros az egészségre. Oliver szerint igen:

“Az egész folyamat rózsaszín szar”!

Melyik értelmes ember tenne egy darab ammóniás hidrogénhúst egy gyerek szájába?

Egy másik kezdeményezésében Oliver bemutatta, hogyan készülnek a csirke nuggets: miután kiválasztotta a “legjobb részeket”, a többi:

zsír, bőr, porc, belsőségek, csontok, fej, lábak, a MEC hasított smoothie canica.

Ez eufemizmus, amit és mérnökök használnak az élelmiszerekben, majd hogy a paszta fehér, felfrissített és átfestett, lisztbe mártott és olajban kisütött részben dehidratált, i. azaz rákkeltő mérgező vegyi anyagokkal (még az UNZET globális napirendje WHO/Világegészségügyi Szervezet (NEM) is elismerte, hogy a transzzsírok rákot okozhatnak… ).

Az élelmiszeripar ammónia-hidrogént használ antibakteriális szerként, ami lehetővé tette, hogy a McDonald’s olyan húst használjon a hamburgerekben, ami emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Hirdetés

Ennél is aggasztóbb azonban az a helyzet, hogy ezeket az ammónium-hidrogén alapú anyagokat a világ egészségügyi szerveinek áldásával legális összetevőknek tekintik az élelmiszeriparban a gyártási folyamatban.

Tehát a fogyasztók soha nem fogják megtudni, hogy milyen anyagokat tesznek az ételeinkbe!

Légy bölcs, mielőtt ártasz ! 🙂

De mi is igaz pontosan ebből?

Az AFP 2021-es tényellenőrzése szerint a fenti állítás – amely már 2011 óta kering a neten – több sebből is vérzik, és csak részigazságok vannak benne.

Egyrészt a McDonald’s már régóta nem használ ammónium-hidroxidot, másrészt Jamie Oliver sosem perelte a gyorsétteremláncot

számolt be róla az Urbanlegends.hu

A McDonald’s 2012-ben jelentette be, hogy leállította az ammónium-hidroxid használatát.

Akkori beszámolók szerint ehhez köze lehetett Jamie Olivernek is, aki Food Revolution című műsorában kritizálta az így kezelt húsokat, sőt be is mutatta, miként készülnek a kérdéses alapanyagok.

A gyorsétterem ezzel kapcsolatban viszont akkor azt állította: döntésük megelőzte a sztárséf szóban forgó műsorát.

A lényge tehát, hogy Jamie Oliver műsorában nyilvánosan is bírálta az ammónium-hidroxid használatát, azonban soha nem ment perre ellenük.

Ugyanakor a “Meki” már nem hasnálja ezeket az anyagokat, legalábbis a hivatalos tájékozattsá szerint. Aztán ez avgy igaz, vagy nem.

Az ammónium-hidroxid élelmiszeripari felhasználásával kapcsolatban a mai napig vannak komolyabb aggályok, gyanúk, azonban az Egyesült Államok élelmiszerbiztonsági szervezete ártalmatlannak tartja a szert. Európában pedig élelmiszer-tartósítószerként engedélyezett, fertőtlenítőszerként való használata viszont nem.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.