CímlapsztorikÉrdekes világ

A menekült gyerekek szívszaggató birodalma a Keletiben: minden kétséged el fogja oszlatni

Ha bármi kétséged lett volna atekintetben, hogy mennyire volt jogos, vagy szükségszerű ez a háború, akkor ezek a képek végleg eloszlatják…

Bő egy hét alatt mostanra megszilárdult a rutin a Keleti pályaudvar oldalában kialakított gyereksarokban, ahol az anyjukkal, nagymamájukkal érkező és továbbutazni készülő ukrajnai gyerekek – a helyzethez képest legalábbis – nekik való környezetben tölthetik el a várakozás sokszor hosszú óráit.

Tengernyi játék gyűlt össze, lehet viszonylagos békében szoptatni, pelenkázni, van meleg ruha, babakocsi, inni-ennivaló, és van jópár önkéntes, aki mindezt begyűjti-kiosztja, aki pakol, intézkedik, takarít, és játszik a gyerekekkel, míg a felnőttek tovább nem indulnak velük Nyugat-Európa felé, hogy a végén csak olyan rajzok maradjanak utánuk a Keleti falára celluxozva, amiknek normális világban nem lett volna szabad elkészülniük

Hirdetés

-számol be róla a Telex.

Az ott dolgozók szerint a kommunikáció útja az ukrán gyerekekkel: „a bábozás és a mosoly”.

A Keleti-gyereksarok éjjel-nappal működik, de aludni nem aludhat ott senki, az éjszakai alvást szálláson vagy befogadást vállaló civileknél kell megoldani.

Az önkéntesek rengeteget dolgoznak azon, hogy rendszerezzék az érkező adományokat:

Kézre állnak a nedves törlőkendők, a pelenkák, a szívószálas kis gyümölcslevek, a papírpoharak a vízforraló mellett.

Akinek babakocsira van szüksége, jó eséllyel jut neki, összegyűlt sok meleg gyerekruha és -cipő, továbbvihető plüssjáték.

A menekülők közül sokan nem szívesen fogadnak el semmit, van, aki egy pohár vizet is szégyell kérni.

Amikor viszont sűrűbb a nap, játszótársra van a legnagyobb igény.

Miközben az anyák, nagyanyák fejben kicsit máshol vannak, kellenek azok a felnőttek, akik visszafejelik a lufit, látványosan viccesnek találnak egy Hello Kitty-s napszemüveget, beállnak cicázni a labdának használt angry birds plüssel, és huszadjára is odagurítják a világítós kisautót.

Hirdetés

De vannak olyan menekülő felnőttek is, akik egy pillanatra sem szívesen engedik el a karjukból, az oldalukról a hozzájuk tartozó gyerekeket.

Találkoztak olyan kisfiúval, aki a zsebében menekítette magával a hörcsögét Ukrajnából, és látott gyereket, akinek egy bomba beszakította a dobhártyáját.

Forrás: Telex

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.