CímlapsztorikÉrdekes világ

A Moderna vezér tragikus dolgot jelentett be: beszakadtak a tőzsdék, minden veszve?

Rossz híreket mondott az omikronról a Moderna vezére, beszakadtak a tőzsdék…

Bár pontos adatok nincsenek, Stephane Bancel szerint jelentősen csökken az oltások hatékonysága a koronavírus új variánsával szemben.

Olyan a világon nincsen, hogy az oltások hatékonysága ugyanakkora lenne, mint a delta variáns esetében

Hirdetés

-nyilatkozta a Financial Timesnak adott interjújában Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

Bancel szerint biztosan nagy lesz a hatékonyságbeli visszaesés, ám hogy mekkora, azt még nem tudni, meg kell várni vele a részletes adatokat.

„De az összes tudós, akivel beszéltem, azt mondta, hogy ez nem lesz jó” – tette hozzá. Az ok, hogy omikronban a hírek szerint az eddieknél jóval több, 50 mutáció van.

A vezető korábban a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy mintegy két hét kell, amíg pontos adatokkal tudnak szolgálni, utána akár hónapokba is telhet, amíg az új, omikron ellen is hatékony vakcinaszállítmányokat el tudják indítani.

A nyilatkozat kifejezetten rosszkor jött, hiszen, ahogy hétfőn is megírtuk, a piacokat leginkább a bizonytalanság irányítja, mindenki az omikrontól jövő híreket várja.

Félelem az ismeretlentől: kiüti-e a világot az omikron variáns?

Mindenki és minden bizonytalan – nagyjából így lehet összefoglalni, hogyan reagált a világ arra, hogy nemrég Dél-Afrikában felfedezték a koronavírus egy új mutációját, amely az omikron névre hallgat.

Egyelőre ugyanis szinte semmit sem tudunk róla, csak annyit, hogy meglepően sok ponton mutálódott.

Ennek megfelelően a tőzsdék jelentős eséssel reagáltak a kedd reggel megjelent interjúra, fél tízkor minden jelentős európai és ázsiai tőzsde 1 százalék feletti mínuszban volt, ahogy a BÉT is 0,67 százalékot esett a reggeli értékéhez képest.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.