CímlapsztorikTudomány

WHO-főigazgató az omikron variánsról: hagyni kell szétterjedni

A WHO szerint hagyni kellene szétterjedni az Omikront… De ez mégis kinek jó, az oltóanyag vállalatokon kívül…?

Aggodalmát fejezte ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, amiért a koronavírus új, omikron nevű variánsa miatt egyes országok általános korlátozó intézkedéseket vezetnek be, ezek ugyanis a WHO szerint nem feltétlenül szükségesek és igazságtalanul büntetik az afrikai országokat.

„Nagyon is megértem azokat az országokat, amelyek olyan variánstól védelmezik állampolgárjaikat, amelyet még nem ismerünk teljesen.

Hirdetés

Ugyanúgy aggaszt viszont az is, hogy egyes tagállamok nyers átfogó intézkedéseket hoznak, amelyeket nem támaszt alá bizonyíték vagy saját tapasztalat, és amelyek csak rontanak az egyenlőtlenségeken”

– mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Az egy héttel korábban a Dél-afrikai Köztársaságból jelentett omikron nevű vírusvariáns világszerte nagy riadalmat keltett, több ország utazási korlátozásokat rendelt el, s ezek felszínre hozták a gazdag államok nagyarányú és a fejlődő világ gyér átoltottsága közötti különbségeket is.

A WHO főigazgatója zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson mondott beszédében ezért sürgette a szervezet 194 tagországát, hogy hozzon „ésszerű és arányos” intézkedéseket.

Az egészségügyi miniszterek háromnapos WHO-tanácskozásán kedden a namíbiai küldöttség csalódását fejezte ki a dél-afrikai térség országaival szemben elrendelt utazási korlátozások miatt. „Ez az utazási korlátozás nem tudományos érveken vagy a WHO alapokmányán, hanem politikán alapuló, reflexszerű reagálás”

– olvasható a delegáció állásfoglalásában.

Ez csak az oltóanyag gyáraknak jó?

Sokan felvetették, hogy a WHO állásfoglalása és ajánlása nagyon káros lehet és olyan mintha a vírus malmára hajtaná a vizet.

Példának okáért, a 2020 elején terjedni kezdő koronavírust Kínán belül lehetett volna tartani, azonban a WHO egészen az utolsó pillanatig nyalta Kína fenekét és ugyanígy azt hangoztatták, hogy nem szabad, nem kell utazási korlátozásokat bevezetni Kínával szemben.

Éppen ezért sokaknál kétkedésre adhat okot, hogy ugyanezt szajkózzák az omikron terjedése kapcsán is, melyről még mindig nem tudni mennyire veszélyes éppen ezért nem árt az óvatosság.

Hirdetés

Egy új variáns globális szétterjedése csak az oltóanyag gyáraknak kedvezne…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.