CímlapsztorikÉrdekes világ

A nap, amikor befagyasztják majd a nyugdíjakat: riasztó jövőkép elé néz az egész világ

Magyarországra különösen erős csapás lenne, szakértők elemezték, mi várható és meddig tartható még fenn a jelenleg állapot.

A nyugdíjrendszer reformja már az 1980-as években is téma volt. Ma már köztudottan „ketyeg a nyugdíjbomba”, de vajon milyen ütemben, és mekkora robbanás várható?

Sok helyen olvasni rémisztő cikkeket a nyugdíjunkkal kapcsolatosan. Néhány portál szándékosan eltúlozza a helyzetet, hogy könnyebben értékesítsen nyugdíjcélú megtakarításokat.

Hirdetés

De a pénzügyi tervezéshez fontos, hogy tisztán lássuk, mire számíthatunk.

Az sajnos tény, hogy ez egy viágszerte egyre több országban, még a jóléti államokban is megjelenő probléma, tehát nem egyedi magyar “sajátosság”.

Az azonban szintén tény, hogy a nyugdíjakat úgy határozták meg, hogy 40 évi járulékfizetés után egy átlagkeresetű munkás és alkalmazott számára a nyugdíj az átlagkereset fele legyen.

A törvény megalkotói is elismerték, hogy ez az összeg még az alapvető szükségleteket sem fedezi, de más országok sem tudnak lényegesen magasabb járadékot biztosítani.

A nyugdíjkorhatárt már ekkor 65 éves korban állapították meg! Ez jóval meghaladta a születéskor várható átlagos életkort, ami 47 év volt férfiaknál, és 50 év nőknél.

Vagyis csak azon szerencsések kaptak nyugdíjat, akik az átlagos várható életkort bő 15 évvel túlélték!!

A helyzet ma még rosszabb, hazánk ebben a tekintetben különösen rosszul teljesít.

A nyugdíjkorhatár emelése ELKERÜLHETETLEN.

Már most elmondjuk, hogy biztosan sor kerül majd az emelésre, vagy valamilyen szigorításra, különben kártyavárként omolhat majd össze az egész.

Hirdetés

Az ATV egyik riportjában már a 72 éves nyugdíjkorhatár lehetőségét is felvetették, ezek persze egyelőre csak “ötletelések” a szakemberek részéről.

A nyugdíjkassza jelenleg egyensúlyban van, ám 2030-ra a dolgozóktól levont járulékok már csak kilenchavi nyugdíj kifizetésére lesznek elegendőek

– olvasható az Aegon Magyarország közleményében. Bár 13 év az egyén szempontjából hosszú időnek tűnhet, a nyugdíjrendszer szempontjából ez nagyon is rövid idő.

Jelenleg egymillióan dolgoznak minimálbérre bejelentve, amely után 30-50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak. Ebből kellene megélniük legalább 15-20 évig.

A fő probléma, hogy a terheket az aktívan dolgozók viselik. Belőlük viszont pár évtized múlva nem lesz elegendő.

A népesség ugyanis 2041-re a jelenlegi 9,8 millióról 8,5 millió főre fogyatkozik. Ráadásul akkorra mennek nyugdíjba azok a vállalkozók, akik ma a minimálbér után adóznak.

Ők 30-50 ezer forint nyugdíjra számíthatnak havonta. Elvileg. Merthogy nagyjából egymillió járulékfizető magyar már most is hiányzik a rendszerből.

Így 2030-ra Farkas András szerint már csak 9 havi nyugdíjnak megfelelő összeget termelnek meg az aktívan dolgozók.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.