CímlapsztorikÉrdekes világ

A nutella valódi méreg a gyerekek és felnőttek számára: ezt tudnod kell róla!

Az előállításához pedig orángutánokat lőnek ki, komplett fajokra gyújtják rá az erdőt.

Őszinte kép sokkolta a világot az összetevőkről

Ha tudni akartad valaha is, hogy mi áll a Nutella mögött, pontosabban mi van benne, akkor itt lesz lent egy kép, ami ezt megmutatja neked.

A hivatalos adatok szerint egy üveg Nutellának az 56,8%-a tömény cukor. Ez eszméletlen mennyiség, és képes valóságos cukorfüggést kialakítani a szervezetben, nem véletlen, hogy ennyire sokan szeretik a terméket.

Hirdetés

Nem beszélve a cukorkóma jelenségéről, amit a nagyon sok cukrot tartalmazó éellmiszerek tudnak kiváltani a szervezetben.

Lényegében olyan, mintha belőnénk magunkat valamilyen keményebb anyaggal.

A középső rétegekkel semmi probléma nincs. Tört mogyó avn benne, kakaó, és egy kevés lefölözött tejpor.

Azonban a pálmaolaj már megint egy igen vitatható dolog. Napjainkban óriási slágerré vált a pálmaolaj, mely nem csak elektronikai kütyük, hanem ételek, élelmiszerek közkedvelt összetevője is.

Ez még nem is baj, az azonban már erkölcsileg kérdéses, hogy a pálmaolajat milyen áron állítják elő…

A pálmaolaj ára: erdőirtások, orángutánok lelövése

A pálmaolajért rengeteg időt irtanak ki, és több száz orángután család otthonát semmisítik meg.

Gyakori, hogy a művelet sikerességének érdekében utána rájuk is gyújtják az erdőséget, és a szerencsétlenek benn égnek saját, kifosztott otthonaikban.

Az orángutánok utáni ipari hajsza olyan szinten van napjainkban, hogy a gerinces élőlények között is kritikus mértékűre csökkent a számuk.

A legveszélyeztetettebb, kihalás szélén álló fajok közé lesznek hamarosan besorolva.

Hirdetés

Borzalmas ára van, ráadásul erről a Ferrero, a Nutella gyártója is tud.

Egyszerűen szemet hunynak felette, félrenéznek, csak hogy ne kelljen más forrásból más anyaggal helyettesíteni, holott még csak azt sem lehet mondani, hogy kedvező egészségügyi hatásai vannak.

Ami azt illeti, éppen ellenkezőleg…

Eleve rákkeltő lehet

Az EU élelmiszerbiztonsági hatósága (EFSA) még májusban jelentette ki, hogy a pálmaolaj rákkeltőbb a többi növényi olajnál, ha 200 Celsius-fok fölé hevítjük.

Ugyanakkor nem javasolta azt, hogy a fogyasztók ne egyenek több pálmaolajat, annyit mondott csak, hogy további kutatások szükségesek a kockázatok pontos felméréséhez.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Nemzetek élelmezésért és mezőgazdaságért felelős szerve hasonló kockázatokra figyelmeztet, de ők sem mondták azt, hogy több pálmaolajat ne fogyasszanak az emberek.

Még az amerikai hatóságok sem kértek ilyet.

Éppen ezért, a fentieket figyelembe véve érdemes mindenkinek elgondolkodnia, mihez is járul hozzá a pálmaolajat használó termékek fogyasztásával.

Ha ugyanis nem lenne kereslet ezen termékekre, a gyártók talán elgondolkodnának azon, hogyan tovább…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!