CímlapsztorikÉrdekes világ

A nyugdíjas szervezetek szerint is felesleges az idősek vásárlási sávja: ma döntenek róla!

A többség eltörölné, mert feszültséget kelt, azonban a kormány ma dönthet róla!

A héten dönt a kormány arról, hogy megszüntetik-e az időseknek kijelölt vásárlási sávot az üzletekben.

A koronavírus-járvány miatt hozott rendelkezések között szerepel ez az idősáv, és azért vezették be, hogy a 65 év felettieket védjék.

Hirdetés

A kérdéses idősávban 9 és 12 óra között csak a 65 évnél idősebbek vásárolhatnak a boltokban, ez azonban sokak szerint kezd egyre inkább teherré válni az emberek és a boltok számára is.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke szerint a mostani idősáv problémát okoz és feszültséget generál idősek és fiatalabbak között.

Juhász László az InfoRádiónak azt mondta, hogy fokozatosan lehetne kivezetne a rendszerből a 65 éven felüliek vásárlási idősávját.

Bevezetésekor ez szükséges intézkedés volt, de a járványveszély csökkenésével lehetne rajta enyhíteni, és szűkíteni vagy lassan meg is szüntetni azt, hogy reggel 9 és 12 óra között csak az idősek mehetnek az élelmiszerüzletekbe, patikákba és drogériákba.

Mindezt persze csak úgy, hogy a maszkviselés kötelező marad, és a távolságot is betartja mindenki.

Mi szavazást indítottunk Facebookon, hogy kiderüljön, ti mit gondoltok erről. 7500 szavazat érkezett eddig.

A szavazók 94 százaléka választotta azt, hogy jobb lenne, ha eltörölnék az idősávot, 6 százalékuk pedig azt, hogy maradjon.

„Leginkább a dolgozókon csapódik le a visszás helyzet, mivel nem jellemzőek a hatósági ellenőrzések, a kereskedők azonban félnek, hogy szabálytalanság esetén büntetést kapnak, ezért a beosztottaktól várják el, hogy kezeljék a helyzetet.

Ez rengeteg feszült szituációt idéz elő, legtöbbször azzal, hogy a vásárló nem érti, miért nem térhet be még mindig szabadon a boltba”

Hirdetés

-mondta a lapnak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba hozzátette: akad olyan kereskedelmi egység, ahol délelőtt 9 és 12 óra között az ajtóban megállítják…

De nem küldik el a rossz időpontban érkező vásárlót, és kiszolgálják úgy, hogy a bejáratig viszik neki a termékeket, és ott veszik el tőle a pénzt.

Egy, a lapunknak név nélkül nyilatkozó 70 éves nyugdíjas viszont azt mondta, ő örül ennek a külön idősávnak, és nem szeretné, ha megszüntetnék.

“A 9-12 óráig terjedő időszak azért jó mert ez nem túl késő, nem is túl korai időpont.

Nincsen tömeg, így védve vagyunk, mert azért a koronavírus-járvány nem szűnt meg, még mindig itt a veszély.

Ami miatt még jónak tartom a külön idősávot, az, hogy az a tapasztalatom, a saját korosztályomból kiindulva, hogy minél idősebb valaki, annál kevésbé tartja be a távolságot, sokan összefogdossák az árut, közelebb mennek az emberekhez, egymáshoz. Így az idősávval a fiatalok is védve vannak.

Talán annyit lehetne változtatni rajta, ha 9-11-re szűkítenék az idősávot, két óra is elég lenne szerintem, így sokkal kevesebb – egyébként jogosan – háborgó fiatal lenne, akinek nem tetszik a külön idősáv.”

Ti hogy látjátok?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.