CímlapsztorikTudomány

A rendszer, ami megjósolja a járvány alakulását: valamit létrehoztak, ami mindent megváltoztat

Kína egy online rendszerrel jósolná meg a koronavírus-járvány globális alakulását.

A Lancsou Egyetem innovációs központjának kutatói dolgozták ki az online rendszert, amely hétfőtől kezdve 30 napon át jelzi előre, hogy a világ 180 országában naponta hány új koronavírusos eset várható.

Ennek előrejelzéséhez az éghajlati és környezeti körülményeket, a népsűrűséget, valamint az érvényben lévő járványügyi óvintézkedéseket is figyelembe veszik

Hirdetés

– számolt be róla a hvg.hu.

3 hónap alatt fejlesztették ki

A központ igazgatója, Huang Csien-ping tájékoztatása szerint a rendszert a regionális előre jelzés alapján feljesztették ki, mintegy 3 hónap alatt.

A kutatók megállapították, hogy az új típusú koronavírus 5 és 15 Celsius-fok közötti hőmérséklet esetén terjed a leginkább, a világszerte igazolt esetek többségét – mintegy 60 százalékát – ugyanis akkor regisztrálták, amikor ebben a tartományban mozgott a hőmérséklet.

A nitrogén-dioxid-szint is számít

Az előrejelzés során számításba veszik majd a műholdak által jelzett nitrogén-dioxid-szintet is.

A kutatók szerint ugyanis ez az érték a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések hatásait tükrözi.

A nitrogén-dioxid szintje a járművek és a gyárak kibocsátásától függ, így drasztikus csökkenése azt jelzi, hogy kisebb a forgalom, tehát kevesebb az emberi érintkezés is

– magyarázta az igazgató.

Hirdetés

A szakértők szerint ezek az előrejelzések a koronavírus-fertőzések kezelése, valamint az óvintézkedésekkel kapcsolatos döntések terén is fontos szerepet játszanak majd.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.