Tudomány

Letarolta a klímakatasztrófa Kínát: felkészül Magyarország? Tornádók, halálos hőhullámok, szmogpokol

Ami Kínával történt az utóbbi időben, az brutális és felfoghatatlan.

A közvéleményben sokan attól tartanak, hogy – logikus módon – az ilyen szélsőséges “kilengések” olyan helyeken és országokban is felütik majd a fejüket, ahol korábban ez elképzelhetetlen volt.

Ezt azonban egyelőre még nem merik nyíltan kimondani, mert az tömegpánikot indíthatna el a világban.

Hirdetés

Nemrég Kínában egy brutálisan erős tornádó söpört végig egy olyan régióban, ahol azelőtt soha nem tombolt még ilyen.

A szakértők a katasztrófa után már felmérték a károkat. Minimum 6 halott, több száz sebesült, és több milliárd dolláros károk.

Emellett a klímaváltozás vérható hatásának riasztó előképe, mint fenyegetés, amit egyelőre nem mernek egyértelműen kijelenteni, holott nyilvánvaló.

Ez ugyanis világszerte felkorbácsolná a klímakatasztrófától való félelmeket, és egyelőre senkinek sem hiányzik a pánik.

A szélsőséges kilengések, mint amilyen ez a tornádóm volt, egyre gyakoribbakká válnak, és már az elmúlt 5-10 évben is drasztikusan emelkedett az ilyen jellegű katasztrófák száma a világban.

Nem csak Kína van veszélyben, és nem csak ott mint végbe drámai változás, de a legjobb ország, amin fel lehet ismerni a klímakatasztrófa jeleit, fokozatait.

Tornádók, áradások, hatalmas jégesők, emellett időnként felcsapó, szintén egyre gyakoribb és hosszabb hőhullámok, melyek már több ízben követeltek halálos áldozatokat főleg idősek körében.

A gyilkos szmog pedig már jó 10 éve folyamatosan szedi áldozatait a kínai nagyvárosokban, ahol egyre több nap van az évben, amikor szmogriadót kell elrendelni, amit csak súlyosbít a felmelegedés okozta forró levegő “pangása”.

Ez egyértelmáűen még csak a kezdet. Sokkal erősebb és sokkal szélsőségesebb időjárásra kell számítanunk a jövőben.

Hirdetés

A klímakatasztrófa a globális hőmérséklet átlagos 3 Celsius fokos emelkedésével már jelentkezni fog, de az előrejelzések akár 4-5 Celsius fokos emelkedést is jósolnak alig egy évtizeden belül.

Ez azt is jelentheti, hogy az olyan országokban, mint amilyen Magyarország, szintén egyre “durvább” időjárási anomáliákra, kilengésekre kell felkészülni.

Bár hivatalos statisztikai adatok nem állnak rendelkezésre arról, hogy kisebb-nagyobb forgószelek milyen gyakorisággal alakultak ki az elmúlt 10 évben, de arra szinte mindenki mérget vesz, hogy szélsőségekkel egyre gyakrabban lehetett idehaza is találkozni…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.