CímlapsztorikÉrdekes világ

A Tejút közepéről érkező, ismétlődő jelek az idegenek üzenete is lehet a tudósok szerint

Egy földönkívüli civilizáció már felvehette velünk a kapcsolatot.

Esetleges mesterséges földönkívüli jeleket foghattak a csillagászok

Az idegen civilizációk kapcsolatfelvételi céljából létrehozott esetleges jelek esetén eddig kizárólag a folyamatos jeleket keresték, holott most épp az derült ki, hogy ismétlődő jeleket használni sokkal energiatakarékosabb.

A 2015-ben indult Breakthrough Listen keretében lényegében megfigyelési időt vásárolnak rádióteleszkópokban, hogy idegen civilizációk nyomait kutassák,

Hirdetés

mára pedig egyre újabb módszereket fejlesztenek ki, hogy a meglévő adathalomból kihámozzák egy idegen civilizáció esetleges kapcsolatfelvételi szándékára utaló jeleket.

A Breakthrough Listen új kutatása pedig most egy új algoritmussal próbál távoli civilizációk nyomára bukkanni

– számol be róla a Live Science.

Idegenektől érkező impulzus jelek lehetnek

Mivel ezek az impulzusok nagyon “kiugranak” az űr háttér rádiózajából, így elvileg hatékony módot jelentenek a nagy távolságokon átívelő kommunikációs kísérletekre – épp ezért lehet ez egy vonzó célpont, amikor idegen civilizációkat keresünk.

“A keskeny sávszélességek és az ismétlődő minták használata a legjobb módja annak, hogy az idegenek felfedjék magukat, mivel rendkívül valószínűtlen, hogy ilyen kombináció természetes körülmények között forduljon elő.”

Hamarosan kiderülhet: felvehették velünk a kapcsolatot a földönkívüliek

Nem lehet tehát egyelőre biztosra kijelenteni, hogy ez valóban egy olyan megdönthetetlen földönkívüli jel, amit az emberek nagy része gondolna.

Ugyanakkor még mindig nagy lehet a valószínűsége annak, hogy a jelforrás valóban egy hozzánk hasonlóan fejlett civilizáció.

A tudósok szerint egyébként alig 5-6 évre lehetünk attól, hogy egy távoli civilizációtól egy valóban nekünk az emberiségnek címzett üzenetet kapjunk.

Erről beszélt újabban a SETI tudósa is, de maga Bill Nelson, a NASA vezetője is elmondta egy interjú kapcsán, hogy nem gondolja, hogy egyedüli fejlett civilizáció vagyunk a világegyetemben.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!