CímlapsztorikEgészségünk

A tökéletes erdélyi savanyú káposzta: így tedd el télire, isteni és egészséges!

🌿A téli időszak egyik legjobb vitaminforrása, a levét pedig a világ legegészségesebb italának tartják. 🌿

A káposztát ősszel, hagyományosan, Szent Demeter napján, október 26-án tették el a háztartások zömében, így a savanyú káposzta készre ért a karácsonyi és az újévi töltelékes káposzta elkészítéséhez.

A savanyú káposzta elkészítésének hozzávalói

Hirdetés
  • káposzta;
  • víz;
  • jódmentes só;
  • szárított kapor szár 10-15 cm-es darabokra vágva;
  • cékla szeletek;
  • szárított bazsalikom gallyak;

Opcionálisan szárított kukoricaszemeket vagy birsalmát is adhatunk hozzá, hogy gyönyörű sárga színt kapjon a káposzta és persze tormát, mely extra ízt biztosít.

Hogy finom savanyú káposztát fogyaszthassunk, első lépés a káposztafejek gondos kiválasztása. Csak olyan érett káposztafejeket válasszunk, amelyek egészségesek, nem érte őket jégeső, nem lyukas vagy elszáradt a levelük.

A töltelékes káposztához a legjobb a fehér, kissé lapos, finom levelű káposzta. Ha a káposzta levelek bordáinak száma öt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nagy levelei vannak a zöldségnek. Ha kerekebb káposztafejeket választunk, annak csak néhány levele lesz, ez viszont jó lesz főzéshez vagy savanyúságként.

A káposzta egészben érlelhető, de két vagy akár négy darabra is vágható. A legtöbb háztartás inkább egész káposztafejeket részesíti előnyben, kivágva a torzsáját eltevés előtt.

Az erdélyi savanyú káposztát a recept szerint hordóban tárolják. Akár fa, akár műanyag hordót használunk, tartsuk be ugyanazokat a lépéseket. De ügyeljünk arra, hogy a hordó jól ki legyen mosva, és ne legyen szaga az előző tartalomtól.

A műanyag hordó fertőtlenítését forró vízzel és szódabikarbónával végezhetjük: egy evőkanál szódabikarbónát adjunk egy liter vízhez. Hagyjuk az oldatot 2-3 órán át a hordóban, majd öblítsük át meleg vízzel, ezután pedig hideggel. A káposztafejek torzsáját távolítsuk el egy hegyes kés segítségével, majd a helyére szórjunk jódmentes sót, és máris tehetjük a hordóba.

A hordó aljára tehetünk egy ág bazsalikomot, ami megakadályozza, hogy a savanyú káposzta puffadást okozzon. A káposztafejeket a hordóban úgy helyezzük el, hogy ne maradjanak rések a fejek között. A nagyobb fejeket alul, a kisebbeket pedig felül, torzsájukkal felfelé helyezzük a hordóba. A fejek közé tegyünk cékladarabokat és szárított kaporszárat.

Mennyi sót és vizet adjunk a savanyú káposztához?

Tapasztalt háziasszonyok azt mondják, hogy a savanyú káposzta esetében a vizet fokozatosan adják hozzá, ahogyan az egyes rétegeket a hordóba helyezzük.

Hirdetés

De fontos megmérni, hogy mennyi vizet öntünk hozzá, ahhoz, hogy tudjuk, mennyi sóra lesz szükség.

A savanyú káposztához a legjobb a nagyobb szemcséjű jódmentes só, amelyből literenként 30 grammot használjunk, ha előzőleg nem sóztuk meg a torzsák helyét. Amennyiben ezt megtettük, úgy csak 10-15 grammot használjunk literenként.

Ha túl kevés sót teszünk, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a káposzta elromlik, és ha túl sokat, akkor az gátolja az érési folyamatot.

A savanyú káposztához a sóoldatot külön készítsük, lehetőleg egy literes üvegbe. Tegyük bele a megfelelő sómennyiséget, töltsük fel vízzel, keverjük jól össze, hogy a só teljesen feloldódjon.

Egy másik lehetőség az, hogy töltsük meg a hordót vízzel, majd a végén tegyük a tetejére a kimért só mennyiségét. Ha úgy gondoljuk, hogy az nem oldódik fel, akkor meglepődhetünk, ugyanis a só azonnal eltűnik, és annak kockázata, hogy a káposzta nem érik meg, csak azoknál a hordóknál állhat fenn, amelyekben a fejek nagyon zsúfoltan voltak elhelyezve.

A káposztával együtt, a sós lében helyezhetünk karfiolt, uborkát vagy sárgarépát. Ügyeljünk arra, hogy ezek a zöldségek is tiszták és egészségesek legyenek.

A káposzta savanyítása olyan folyamat, amely több hétig tart. Az eltevést követően egy héttel, látni fogjuk, hogy a káposzták összezsugorodtak, így kisebb káposztafejek hozzáadásával kitölthetjük az üres helyeket. Körülbelül öt hét múlva a káposztánk elkészül és lehet fogyasztani.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!