CímlapsztorikÉrdekes világ

A Vatikán modern szégyenfoltjai, avagy az 5 legbotrányosabb eset Ferenc pápasága alatt

Gyermekeket molesztáló vatikáni pénztárnok, HIV pozitív pap, híveket sakkban tartó Krisztus Légiója… Ezekről nem szívesen beszélnek, noha friss “sebekként” tátonganak a Vatikán és a katolikus egyház “hófehér” palástján…

Jöjjön hát a legriasztóbb és egyben legbotrányosabb 5 olyan eset, amikor a Vatikánnak és magának Ferenc pápának is magyarázkodnia kellett azzal kapcsolatban, hogy mi is történik az egyház körül.

A Vatikán “pénztárnoka” és a gyermekek zaklatása

George Pell atya neve sokaknak ismerős lehet.

Hirdetés

A Vatikán kincstárnoka, vagy pénztárnoka címet viselő George Pell már egy ideje a vádirat szerint meg volt gyanúsítva azzal, hogy gyermekeket molesztált.

Most azonban bírósági döntés van már róla, hogy valóban bűnös, nem pedig ártatlan.

A reverendát és hatalmi befolyását kihasználva ragadozóként vadászott a végtelen áldozatokra.

George Pell bíboros a Vatikán pénzügyeit kezelte éveken át, és Ferenc pápa második kulcsembere volt az egész egyházi hierarchián belül, meglehetősen bizalmi viszonyuk volt.

Ezért tartják sokan elképzelhetetlennek, hogy az ausztrál bíboros “ügyeiről” nem tudott… Sokkal valószínűbb, hogy mindenről tudomás volt ugyan, de egyszerűen félrenézett…

A HIV-pozitív pap, aki gyermekeket rontott meg

Egy katolikus pap felmentésben részesült a katolikus egyház által, miután bevallotta, hogy megbecstelenített majdnem 30, öt és tíz év közötti kislányt.

Az említett papot, Jose Garcia Ataulfo-t, mentesítették a vádak alól és nem fog eljárás indulni ellene, annak ellenére, hogy tisztában volt azzal, HIV fertőzött, mégis “bizalmi” kapcsolatot létesített a gyerekekkel, akiket bevallása szerint aztán együttléteket hajtott végre.

A tiszteletes egyik áldozatának anyja írt egy levelet a Pápának, amiben találkozót kért tőle Rómában, de a Vatikán visszautasította a kérelmet, mivel állításuk szerint „az ügy le van zárva”.

“Krisztus légiója” és annak “sátáni” vezetője

A Krisztus Légiója névre “keresztelt” római katolikus szervezet 33 tagja 8 évtizeden át rengeteg gyermeket – fiút és lányt – bántalmazott.

Hirdetés

Összesen a vádiratok szerint 175 sértettet. Ezek közül legalább 60 gyermeket a vezető, a 2008-b an már meghalt Marcial Maciel Degillado bántalmazott és molesztált.

18-an jelenleg is tagok, de négyen csak korlátozásokkal misézhetnek, és semmilyen kapcsolatba nem kerülhetnek kiskorúakkal, 14-en pedig nem gyakorolják a tevékenységüket.

Az eset nagy port kavart, mégis sok egyházi vezető próbált félrenézni, mert állítólag évtizedek óta tudtak az egészről, noha ezt nem lehet ma bizonyítani.

Korrupció és pénzügyi “Trónok harca” a Vatikánban

A 2010-es évek vatikáni kiszivárogtatási botránya eredetileg olyan kiszivárgott, a sajtónak átadott és megjelent vatikáni bizalmas iratokkal, jelentésekkel és magánlevelekkel indult, amelyek az állítólagos vatikáni korrupciót és nepotizmust fedik fel…

Emellett kiszivárgott egy belső vatikáni vizsgálat is, amely feltárta, hogy egyházon kívüli egyének a gyermekeket molesztáló, valamint saját nemükhöz vonzódó papokat zsarolják.

Gianluigi Nuzzi olasz újságíró Carlo Maria Viganò érsek által írt leveleket tett közzé, amelyben az érsek azt kérte, hogy ne helyezzék át amiatt, mert a belső ellenőrzés után rámutatott arra a feltételezett túlárazási gyakorlatra a közbeszerzéseknél és a szerződéseknél talált korrupció sorozatra, amely jelentős, több milliárd eurós többletköltséget jelentett a Szentszéknek.

A saját neméhez vonzódó nemzetközi Vatikán-bizottság titkár

A 43 éves lengyel pap, Krzysztof Charamsa, aki több mint egy évtizede dolgozik a Hittani Kongregációnál, először a Corriere della Serában, majd a Newsweek lengyel kiadásában ismerte be, hogy a saját neméhez vonzódik.

Hozzátette, tisztában van bejelentése következményeivel, azzal, hogy várhatóan egyetlen katolikus intézményben sem taníthat majd.

Federico Lombardi, a Szentszék sajtószolgálatának vezetője felelőtlennek és súlyosnak nevezte a lengyel pap bejelentését.

Kilátásba helyezte, hogy minden vatikáni posztjától megfosztják, egyben elmondta, „tiszteletben tartja személyes helyzetét”, s további lelkipásztori szolgálatáról az illetékes lengyel püspöknek kell döntenie.

Itt tehát voltak ugyan következményei a dolognak, de számos információ szerint a Vatikán hemzseg a hozzá hasonló papoktól, akik nem állnak ki a világ színe elé, hanem a Vatikán falai között folytatják “tevékenységüket”.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.