CímlapsztorikMisztikumMúltidéző

A vér királynője: 7 sokkló tény Báthory Erzsébetről, amit nem írnak le a törikönyvekben

A drakula grófnő a maga idején egyik legszadistább “sorozatgyilkosa” volt?

Férje sem volt normális

Már a férje sem volt teljesen normális, ez pedig sokat elárul az ő jelleméről is. A férjét a “Fekete vég”-ként is emlegették és nagyon sokan rettegett tőle.

A foglyokat szó szerint megkínozta: kedvenc módszere szerint papírdarabokat rakatott a rabok lábujjai közé, majd meggyújtatta azokat.

Hirdetés

Több személyisége volt

Ma már azt sem tartják kizártnak egyes történészek, hogy skizofrén volt. Kitűnő magatartással rendelkezett, és előkelő modorral fordult az emberek felé.

Ennek ellenére gyakran kiütközött, hogy erős hajlamot mutat a haragra és az erőszakra.

Néha erős dühkitörései, rohamai voltak, és gyakran szenvedett szörnyű migréntől.

Az első sokkoló élmény örökre megváltoztatta

Sokak szerint az első konkrét esemény, élmény, mely elindította az őrület lejtőjén, az egy kivégzéshez volt köthető, amit a saját szemivel látott.

A hóhér felvágta egy még élő ló hasát, majd a nyílásba beletuszkolt egy bűnözőt, azt bevarrta, és megvárta, amíg borzalmas kínok közepette a ló és az ember is elpusztul.

Ez a borzasztó jelenet mélyen megérintette a fiatal lányt, aki élete végéig cipelte e kép rettenetes élményét.

Volt egy másik, jóságos arca is?

A grófnő gyógyítással is foglalkozott, ezért a csejtei kastély alkalmi kórházként működött.

A fennmaradt és hitelesnek tekinthető levelezéséből egy egyértelműen nagyfokú szociális érzékenységgel megáldott, istenhívő nemesasszony képe rajzolódik ki.

Ezzelé azonban a mai napig rengetegen vitáznak.

Hirdetés

A fő érv az, hogy ez valójában csak egy látszat lehetett: egy olyan arc, amit a külvilág felé mutatott, hogy mint grófnő, népszerű maradjon a hívei körében.

Vajákos asszonytól tanult borzalmas átkokat

Az a hír járta, hogy a sötétséggel, az alvilággal is próbálta felvenni a kapcsolatot bizonyos értelemben, hogy hatalmát kiterjessze.

Egy vajákos asszonytól különös és bizarr átkokat tanult, például az ellenségei legyőzéséhez szükséges mágia egy fekete tyúk agyonveréséből, majd az állat vérének szétlocsolásából állt.

Ekkor kezdett elszabadulni az őrület Báthory elméjében: szívesen és élvezettel tűket szúrt a fiatal lányok körme alá vagy az arcukba, beleharapott a testükbe, vagy éles fogóval csípte meg a mellüket.

Szűz lányok vérét itta

És itt jön a legérdekesebb, egyben legbizarrabb elbeszélés a drakula grófnőről. Állítólag ugyanis nem csak harapdálta a fiatal szűz lányokat, hanem meg is itta a vérüket, sőt, gyakran fürdőzött benne.

Mindezt abban a hietben tette, hogy így örökké fiatal marad.

Válogatott kínzások egész sorozata

Egyre több és egyre hajmeresztőbb beszámolók érkeztek a grófnő környezetéből.

Báthory állítólag élvezte, hogy forró, tüzes érméket rak a szolgálólányok tenyerébe, miközben megégette az arcukat, vagy egyesével tépte le a körmeiket.

A fiatal lányokat tüskével bélelt ketrecekbe záratta, másokat meztelenül dobatott a hóba, és hideg vizet öntött rájuk, hogy halálra fagyjanak.

A legborzalmasabb pletykák Erzsébetet kannibalizmussal vádolták, amelyek szerint a nő szívesen vágott ki egy-egy darab húst a bebörtönzött lányok testéből, hogy azokat megfőzze és megegye.

A súlyos vádakkal illetett és hírbe hozott, végletekig meghurcolt özvegyasszonyt végül 1610. december 29-én tartóztatta le egy meglepetésszerű látogatás alkalmával Thurzó György nádor, aki köztudottan alig várta az alkalmat, hogy visszavágjon valahogy a Báthory családnak, egy korábban elszenvedett sérelem miatt.

A nőről sok pletyka keringett, hogy okkult tudományokat és ördögi praktikákat űz.

A processzusról felvett korabeli jegyzőkönyv szerint a csejtei kastély udvarában több fiatal lány holttestét találták meg elásva, amelyeken borzalmas sérülések voltak.

Báthory Erzsébetet azonban nemesasszonyként nem állíthatták bíróság elé, ezért büntetésként a csejtei várba zárták, és szobájának ajtaját befalazták, hogy ne jusson be a fény a cellájába. Csak egy erre vágott kis nyíláson át kapott enni és inni.

4 évet töltött itt, és szó szeirnt megőrült.

Végül 1614. augusztus 21-én meghalt

Állítólag a vádak koholtak voltak a grófnőről, és közel sem követett el annyira sok borzalmat, mint amit mondtak róla.

Ezt támasztja alá, hogy a tanúk nagy része a vallomást követő napokban mind meghalt.

Mintha csak próbálták volna valakik elvarrni a szálakat.

Ennek ellenére bizonyára lehetett valamennyi igazság a beszámolók mögött, hiszen mint tudjuk, nem zörög a haraszt, ha nem fúja a szél…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.