Egészségünk

A Vörös hús hordozza a halál “kódját”? A Világszervezet is kimondta: 50 grammnál több rákkeltő lehet!

A feldolgozott vörös húsok körüli hisztéria nem csillapodik. Sorra jelennek meg igen meggyőző kutatások arról, hogy a nagyipari vörös hús termékek jelentős rák kockázattal járnak.

Ijesztő tanulmány sokkolta a világot: a vörös húsban rejlik a rák?

Nemzetközi Rákkutató Intézet több korábbi tanulmánya és egy friss és átfogó vizsgálata is azt mondta ki, hogy a feldolgozott vörös húsok magas rákkockázattal járnak.

Napi 50 grammnál nagyobb mennyiség elfogyasztása hosszabb távon tehát rákot okozhat.

Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet – WHO – is kimondta, hogy a vörös húsok, egész pontosan a feldolgozott vörös húsok egy jó része tartalmazhat erősen rákkeltő, azaz karcinogén anyagokat.

Ezeknek pedig a gyakori fogyasztása ténylegesen rákot okozhat.

A feldolgozott hústermékek (szalámi, szalonna, sonka) a rákkeltő anyagok legelső kategóriájába sorolandók, egy csoportba a dohánnyal és az alkohollal.

Ennél valamivel kevésbé veszélyes a vörös hús a jelentés szerint, azt a második kategóriába sorolták.

Nem is maga a vörös hús, hanem a feldolgozás módja veszélyes

Felmerülhetett benned a kérdés: ehetünk-e annyi húst, ami már káros az egészségre?

A legutóbbi átfogó felmérések alapján nem maga a vörös hús veszélyes, hanem a feldolgozása során felhasznált adalékanyagok.

A médiában azonban gyakran úgy jön le az egész, hogy a vörös húsokat mostantól érdemes kerülni,l mert rákot okoznak.

Valójában a FELDOLGOZOTT húsokkal van baj, azok közül is azokkal, amik sok vegyszert és egyéb adalékanyagot tartalmaznak.

A feldolgozott húsáruk átlagosan négyszer több sót tartalmaznak és 50 százalékkal több tartósítószert.

Hirdetés

Ez többnyire nitrátot és nitritet jelent, amelyek baktériumölő hatásúak, valamint vonzó piros színt is biztosítanak a húsnak. Továbbá a feldolgozott termékek tartalmazhatnak nitrozamint is, amely magas hőmérsékleten, illetve a gyomorsav hatására ugyancsak nitritre bomlik.

Ezek mind nagyon károsak, de a nyers vörös hús számos szakember szerint önmagában nem növeli a rák kockázatát.

Most akkor lehet enni a vörös húsokat, vagy sem?

Minden bizonnyal újra és újra megfogalmazódott benned nagy kérdés, hogy akkor mi is a teljes igazság a vörös húsokkal kapcsolatban?

Nos, ha igazán messzire akarunk menni, érdemes feleleveníteni azt, hogy az ember a kezdetekben alapvetően gyűjtögető életmódot folytatott, és kevés vörös húst fogyasztott.

Azonban az evolúciónk részévé vált a vörös hús fogyasztása, több millió éve is fogyasztottak őseink húst, és nem volt jellemző a rákbetegség.

Senki sem állítja, hogy a vörös húsok minden esetben rákot okoznak.

Viszont a tudományos közösség nagyobbik része által elfogadott kutatások szerint, ha csökkentjük ezek fogyasztását, azzal 13 százalékkal csökkenthetjük általános halálozási rátánkat, ezen belül 14 százalékkal kisebb valószínűséggel leszünk szívbetegek, 11 százalékkal ritkábban rákosak, és 24 százalékkal csökken a 2-es típusú cukorbetegség esélye is.

Azonban a feldolgozott vörös húsokkal más a helyzet.

Velük tényleg érdemes vigyázni: a virsli, a vegyszerezett, vákuum csomagolt, nitrátokat tartalmazó termékeket jobb, ha messze elkerüljük, és még a napi kvótaként meghatározott 50 grammot sem maxoljuk ki.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!