Érdekes világMisztikumMúltidéző

A Voynich kézirat megfejtése még a tudósokat is sokkolta: egy “másik világ” üzenete?

A kézirat több száz éve megfejtetlen. Egyesek szerint nem is emberi nyelven íródott. Mi a teljes igazság a Voynich-kód körül?

Létezik egy különleges kézirat.

Egy olyan dokumentum, amit ezidáig senkinek sem sikerült úgy értelmeznie, hogy az egy logikus és összefüggő szöveg legyen.

Hirdetés

Éppen ezért az utóbbi években már az is felmerült, hogy a titokzatos kézirat egy hamisítvány, vagy szimpla halandzsa.

Sőt, az is felvetődött, hogy talán egy másik világ üzenete, egy alternatív idősíkból.

Az emberi tehetetlenség, a magyarázat hiánya legvadabb teóriák táptalaja volt az elmúlt években…

A Voynich kód szövevényes eredete

Közel 500 éve tud róla az emberiség, legalábbis a keletkezése több száz évvel ezelőttre tehető.

Bárkinek is sikerült majd megfejtenie, az biztosan kap majd egy nobel-díjat!

Az iratot a kétezres évek után több ízben is alávetették kormeghatározásnak, mivel nem volt egyértelmű, melyik korból származik.

Egy 2009-es radiokarbon kormeghatározás szerint a 15. század elején írták, 1420 körül.

1912 körül a Collegium Romanum néhány javának eladása mellett döntöttek. Wilfrid Michael Voynich ekkor vásárolt meg 30 kéziratot, köztük azt is, mely most a nevét viseli.

1931-ben bekövetkezett halála után özvegye, Ethel Lilian Voynich örökölte a kéziratot, aki 1960-ban egy barátnőjére, Anne Nillre hagyta.

Anne Nill 1961-ben a könyvet átadta egy antikváriusnak, Hans P. Krausnak. Kraus vevő híján 1969-ben felajánlotta a Yale Egyetemnek.

Hirdetés

Innen kezdett el tudományos érdeklődés szegeződni a furcsa kéziratra.

Titkos kódok a nyelvi szövegben?

A szöveg több mint 170 000 különálló írásjelből áll, általában keskeny közökkel elválasztva. Nagy részük egy vagy két egyszerű tollvonással íródott.

Bár még mindig vita tárgyát képezi, mely írásjelek különbözőek és melyek nem, egy 20–30 írásjelből álló ábécé alapján felírható szinte az egész szöveg; a kivétel néhány tucat különleges karakter, amelyek egyszer vagy kétszer fordulnak csak elő.

Statisztikai elemzések során kiderült, hogy a szöveg szerkezete hasonlít a természetes nyelvekéhez.

Másfelől a Voynich-kézirat nyelve egyáltalán nem hasonlít az európai nyelvekre néhány aspektusban. Például nem tartalmaz tízbetűsnél hosszabb szót, valamint kevés az egy- vagy kétbetűs szó benne.

Korábban már számos alkalommal prbálták megfejteni, és egyesek úgy vélték, hogy sikerülhet “feltörniük” a titkos kódot, ami állítólag a kéziratba van rejtve.

Azonban a legprofibb kódfejtők is elbuktak.

Sőt, még egy mesterséges intelligenciát ir próbáltak “ráereszteni” a kézirat szövegére, de ez sme ért el számottevő eredményeket.

Leonardo da Vinci titkos műve?

Sokan úgy gondolják, hogy az irat talán mégsem akkor keletkezett, mint ahogya azt sejti róla a tudomány. Mutat ugyanis az egész dokumentum némi hasolóságot leonardo da Vinci korábbi “munkáival”.

Az tény, hogy a rejtély, és az elrejtett kódok, és szokatlan, több jelentésű ábrázolások hamisítatlan da Vinci stílust idéznek.

A szöveg jól láthatóan balról jobbra íródott, meglehetősen töredezett jobb margóval. A hosszabb részek bekezdésekre vannak tördelve, néha „pontokkal” jelölve a bal margón.

Nincs egyértelmű központozás. A vonalvezetés finom, úgy tűnik, a szerző értette is, amit írt; a kézirat nem kelt olyan benyomást, hogy minden egyes karaktert ki kellett következtetnie írójának, mielőtt papírra vetette volna.

Sokan tehát úgy vélik, nem lehetetlen, hogy a kódolt dokumentumot, mely minden kóüdfejtőn kifogott, maga da Vici alkothatta meg, hiszen a Mester profi művész volt, vélhetően tisztában lehetett azzal is, hoyagn lehet tökéletes dokumentumot hamisítani.

Ezek persze még nem bizonyosodtak be, így lényegében a Voynich kézirat továbbra sem adja titkát, így az a jövő felfedezőinek kívánsciságára vár.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!