CímlapsztorikÉrdekes világ

A WHO jelentése az egészségügy teljes összeomlását jósolja – nagy a baj

Azonnali cselekvésre szólították fel a világot…

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a várható élettartam növekedése miatt 2030-ra akár 40 millió új egészségügyi munkahelyre is szükség lehet, addigra azonban 9,9 millió orvos, ápoló és szülésznő fog hiányozni a szakmából.

Egy friss jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy sürgősen nyitni kell a mesterséges intelligencia és a digitális megoldások felé, hogy az egészségügyi rendszerek Európa-szerte fejlődni tudjanak.

Hirdetés

Technológiai forradalomra, szélesebb körű ember-gép interakciókra és alapvető digitális tudás elsajátítására lesz szükség a járvány után, ha el akarjuk kerülni, hogy az európai egészségügyi rendszerek még nehezebb helyzetbe kerüljenek a következő évtizedben

– hangsúlyozza az EIT Health egy közelmúltban kiadott, a mesterséges intelligenciáról szóló jelentésben.

Szakértők és az orvostársadalom egyetért abban, hogy az olyan fontos tantárgyak , mint a mesterséges intelligencia, hiányoznak az orvosi egyetemek oktatási programjaiból, holott a fiatalok részéről van erre igény.

Az egészségügyi rendszerek sokat profitálhatnak a mesterséges intelligencia területén zajló fejlesztésekből, valamint a kapcsolódó technológiai újításokból.

Általuk a frontvonalban dolgozók is több időt tölthetnének a betegek gyógyításával.

A mesterséges intelligencia segítségével elért automatizáció enyhítene a munkaerőhiányon, felgyorsítaná az életmentő kezelésekkel kapcsolatos kutatásokat és fejlesztéseket.

Ezek nélkül az egészségügyi rendszerek maguktól összeomolhatnak a jövőben az emberek és a különféle betegségek súlya alatt.

Arról nem beszélve, hogy egy újabb világjárvány ismét alapjaiban boríthatná meg ezeket a rendszereket.

Még egyszer nem követhetjük el azt a hibát, mint a koronavírus járvány előtt: fel kell készülnünk, és mostantól nem fegyverkezési versenybe, hanem egészségügyi rendszer versenybe kell kezdenünk.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.