Tudomány

A WHO masszív nyári járványhullám vár Európára, itt az ideje elrendelni a szigort

A WHO szakértői szerint az utóbbi hetekben a fertőzöttek száma az európai kontinensen több mint háromszorosára nőtt.

Itt lehet az ideje újra bevetni “minden eszközt” a covid ellen…

Ismét visszazavarhatnak mindenkit a négy fal és a maszkok mögé?!

Hirdetés

Újabb hullámra készüljön mindenki

A koronavírus újabb masszív hulláma várható Európában a nyáron – közölte csütörtökön Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója.

A koronavírus feltehetően erősen fog terjedni a nyár során, mivel a társég országai feloldották eddigi járványügyi óvintézkedéseiket – mondta. „A vírus nem fog attól eltűnni, hogy az államok nem figyelik többé”

– tette hozzá.

Az elmúlt hetek aggasztó előrenyomulása

A WHO szakértői szerint az utóbbi hetekben a fertőzöttek száma az európai kontinensen több mint háromszorosára nőtt a korábbinál sokkal gyorsabban terjedő omikron vírusvariáns BA.5 alváltozata miatt.

A WHO európai régiójához tartozó 53 országban május végén naponta 150 ezer új esetet regisztráltak, mára ez a szám a napi félmillióhoz közelít.

A legmagasabb fertőzöttségi mutatókat Ausztriából, Ciprusról, Franciaországból, Németországból, Görögországból, Luxemburgból és Portugáliából jelentették.

Visszatérhetnek a szigorú járványügyi intézkedések

Kluge reményét fejezte ki, hogy az átoltottság és a számos fertőzés közrehat abban, hogy a fertőzés szövődményei általánosságban kevésbé legyenek veszélyesek, mint a járvány kitörésének idején. Ugyanakkor továbbra is vannak halálesetek és súlyos tünetekkel járó megbetegedések

– hívta fel a figyelmet a szakember, aki szerint ezért maradnak a vírus elleni védekezést szolgáló javaslataiknál.

Kluge szerint azoknak, akiknél légúti tünetekkel önkéntes karanténba kell vonulniuk, fel kell venniük az előírt oltásokat, és szájmaszkot kell viselniük a forgalmas köztereken.

Hirdetés

Mindemellett továbbra is fontos a fertőzési láncolatok nyomon követése, különben sokáig észrevétlen maradhatnak új terjedési mintázatok és mutációk

. Egyben felszólította az országokat az átoltottság növelésére, mert – mint fogalmazott – a nagyfokú immunitás fontos szerepet játszik a további halálesetek elkerülésében.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.