CímlapsztorikTudomány

Aggasztó hírek az Omikronról: megkerüli a vakcina védelmet?

Egy nemrég elkészült kutatási eredmény alapján úgy tűnik, a mutációk miatt az omikron képes semlegesíteni az antitestek védelmét.

Amióta Dél-Afrikában felbukkant a koronavírus omikron-variánsa, a szakemberek arra próbálnak választ találni, hogy az oltások mennyire képesek megvédeni az embereket a gyorsan terjedő mutációtól.

Legutóbb például arról lehetett hallani, hogy két adag Janssen-vakcina már elég jó hatásfokkal bír, és hasonló eredményre jutottak a szakemberek a Pfizerrel és a Modernával kapcsolatban is.

Hirdetés

A Reuters a témával kapcsolatban 2021 utolsó napjaiban készített összfoglalót azokról a kutatási eredményekről, amelyek frissen láttak napvilágot, és amelyek az omikronnal kapcsolatban születtek.

Az egyik ilyen tanulmány szerint a szervezet immunrendszerének védelméhez tartozó T-sejtek – ezek azok a sejtek, amelyek már a szervezetbe való bekerüléskor felismerik a kórokozót és megtámadják azokat, hogy a fertőzés ne tudjon elterjedni, – rendkívül hatékonyan ismerik fel és támadják meg az omikront, így akadláyozva meg, hogy súlyos fertőzés alakuljon ki.

Fontos ugyanakkor, hogy az immunrendszer elsődleges védvonalát, az antitesteket ki tudja kerülni a vírus ezen változata.

A szakemberek a kutatás során olyan önkéntesektől vettek T-sejteket, akik megkapták a Janssen- vagy a Pfizer-vakcinát, illetve olyanoktól is, akiket nem oltottak be, de a fertőzés miatt volt T-sejtjük.

A vizsgálat során arra jutottak, hogy az oltások vagy a fertőzés után kialakuló T-sejtek képesek felismerni a behatoló vírust.

Egy másik vizsgálatban a kutatók arra voltak kíváncsiak, az emlékeztető védőoltás mennyire növelheti meg az omikron elleni védelmet.

A szakemberek összesen 12 ezer, megfertőződött dán háztartásból gyűjtöttek adatokat, amelyek közül 2225 esetben felelt a fertőzésért az omikron.

A vizsgálatok alapján összesen 6397 fertőzés történt a háztartáson belül egy héttel azután, hogy az ott élők egy tagja elkapta a koronavírust.

Az omikronnal fertőződött háztartások kapcsán azt találták, hogy azokon a helyeken, ahol az emlékeztető oltást is felvették, az emberek 56 százalékkal kisebb valószínűséggel fertőződtek meg, mint azok, akik nem kaptak emlékeztető védőoltást.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.