CímlapsztorikÉrdekes világ

Áll a bál: bejutott a WHO csapata a vuhani víruslaborba

Egy év elteltével végre bejutottak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatói a koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletek középpontjában álló, szigorúan őrzött vuhani víruslaboratóriumba.

Kínában pedig “áll a bál emiatt”, ami sokat elárul arról, hogy vajon mennyi rejtegetni valója van a kínai vezetésnek a vírus eredetével kapcsolatban.

Hirdetés

Sokak szerint egyébként már az első hónapokban (a vírus kirobbanását követően) kellett volna a WHO csapatának azonnal megjelennie a labor helyszínén.

Kína ugyanis több bizonyítékot tüntetett el, erre pedig egyértelmű nyomok vannak: rekordokat, bejegyzéseket töröltek, nem osztottak meg már rögtön az első hullám elején komoly járványügyi adatokat.

Akkor is alig pár ezer fertőzöttről beszéltek a médiában is, amikor már bizonyíthatóan több tízezer, vagy akár százezer fertőzött lehetett már.

Az eddig elzárt laboratóriumban többek között arra keresik a választ, hogy onnan szabadulhatott-e ki esetleg a vírus, amely Vuhan városában jelent meg először a világon valamikor 2019 végén.

A különböző összeesküvés-elméletek burjánzását csak elősegítette a tény, hogy a kínai hatóságok csak pár nappal ezelőtt engedték be a városba azt a nemzetközi kutatócsoportot, amely a fertőzés eredetét kutatja. Eddig csak találgatások láttak napvilágot; a legvalószínűbb elmélet szerint a vírus egy vadon élő állatról – talán denevérről – terjedt át az emberre, és ennek valószínű színhelye a nevezetes vuhani vadhúspiac lehetett.

A WHO emberei a koronavírusok legnagyobb kutatójával, a Denevérasszonynak becézett Dr. Shi Zhenglivel is beszéltek.

Dr. Shi cáfolta, hogy a vírus a laborból szabadult volna el. Szerinte a denevérek koronavírus „természetes gazdatestei”, és a rejtélyt az jelenti, hogy hogyan „ugorhatott át” a kórokozó az állatról az emberre.

Persze rögtön meg kell jegyezni: ha nem így lenne, mi mást moshatna?

Most is élnek azok a konteók, melyekre egyelőre nincs bizonyíték, miszerint a víruslaborból szabadult ki a koronavírus egy variánsa.

Hirdetés

2012-ben 6 bányász betegedett meg Kínában, koronavírusos tünetekkel, közülük többen meghaltak.

A mintáikat pedig a vuhani víruslaborba küldték, ahol denevérektől származó koronavírusokat teszteltek…

Ez pedig egyesek szerint kimeríti a túl sok véletlen fogalmát… Mindenki döntse el maga!

Egyvalami biztos: Kína valamit nem akar elmondani a koronavírus eredetével kapcsolatban.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.