CímlapsztorikÉrdekes világ

Államcsőd, 450 Ft-os euró, zendülés: Orbán ciklusa végére “politikai hulla” lehet

Megvalósul Orbán Viktor rémálma: azzal kell szembenéznie, ami Gyurcsányt is maga alá temette.

A magyar miniszterelnök “politikai hulla” lehet a ciklusa végére…?

Egyre láthatóbb jelei vannak annak, hogy nagyon nagy a baj és az ötödik Orbán-kormány menti ami menthető.

Hirdetés

Vagyis először a történelemben reális lehetőség van rá 12 év után, hogy Orbán Viktornak is szembe kell néznie egy olyan erővel, ami kivétel nélkül mindig minden politikai elitet elsöpört az útjából.

Ez pedig nem más, mint egy igen fájdalmas gazdasági válság.

Tulajdonképpen Orbán Viktor rémálma valósul most meg: ugyanazzal néz szembe, ami egykor Gyurcsányt is maga alá temette, és sokak szerint a ciklusa végén “politikai hulla” lesz belőle, vagy akár ki sem tölti a 4 éves megbízatását.

Orbán Viktor 2010-ben egy jelentősen legyengült országot vett át, tehát mondhatnánk, hogy válságkezelésben jó, de akkoriban a nemzetközi gazdasági helyzet is folyamatosan és egységesen javult.

Vagyis Orbán egy bőséges konjunktúrába “ült bele”, soha nem kellett igazi válsággal, válságkezeléssel szembenéznie.

A most látható válság azonban minden eddiginél (igen, még a 2008-asnál is) durvábbnak ígérkezik, és vannak apró jelek, melyek arra utalnak, hogy a 450 Ft-os euró, vagy akár egy államcsőd sem lehetetlen.

A problémák általában úgy kezdődnek, hogy a kormányzat deficites költségvetéssel működik, azaz többet költ az állam, mint amennyi adót beszed a vállalkozásoktól, magánszemélyektől.

A hiányt az állam hitelből finanszírozza. Hitelt pedig úgy vesz fel az állam, hogy államkötvényeket bocsát ki, melyet külföldi és belföldi szereplők megvásárolnak.

Ez természetesen önmagában még nem probléma, azonban ha folyamatosan hiány van a költségvetésben, akkor ezt a hiányt folyamatos hitelfelvétellel kell pótolni.

Hirdetés

A Magyar állam pedig már deviza kötvényeket bocsát ki, amivel több nemzedékre eladósíthatja a népet.

Erről részletesen írtunk már korábban, és hogy mekkora veszélyei vannak, lényegében egy devizahitel válság 2.0, de most a teljes országra, nem csak a lakosokra, a cégekre nézve is…

A 400 forintos határhoz süllyedő magyar forint szintén történelmi mélységeket döntöget az euróval szemben.

Nem is csoda, hogy számos közvélemény kutatás szerint a megkérdezettek egy része a 450 Ft-os szakadékot sem tartja kizártnak.

És akkor még ott van a két számjegyű infláció, a kamatok emelkedése, a brutális ár drágulás is.

A kormány hiába vet ki különadókat, extra profitra, a cégek, vállalatok megfogják találni a módját a vevőre való áthárításra.

Vagy ha mást nem, kivonulnak, ezzel szinték gazdasági és ellátási sakk-mattot adva a kormánynak.

Az államcsődnek lehetnek egyéb jelei, például amikor a kormány kétségbeesetten próbálja behajtani boldog-boldogtalanon a pénzt:

A válságot tovább mélyíthetik ezek az adóemelések, ugyanis az államnak valamilyen módon többlet bevételt kell szereznie.

Ennek egyik módja az adók emelése, megszorítások, kedvezmények csökkentése. Az izlandi államcsőd esetében a személyi jövedelemadó és a társasági adó is jelentősen emelkedett, lásd alábbi két képen.

Megfigyelhető az is, hogy az államcsőd esemény együtt jár egy belpolitikai válsággal. Az izlandi példában is összeomlott a kormányzás, bár ennek háttérében a miniszterelnök betegség miatti lemondása állt.

Persze egyelőre kicsi az esély, és még mindig “megfogható” a lejtmenet, de egyre nehezebb lesz.

Végső soron olyan élhetetlen és megfizethetetlen lehet a mindennapi élet, hogy a Fidesz törzs bázisa is jelentősen érezni fogja.

Egyszerűen nem fognak tudni kijönni a pénzükből.

Ez pedig azt is elhozhatja, hogy elégedetlenségi hullám indulhat és a Fidesz népszerűsége 5% körülre szakadhat be.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.